"Odluka o odigravanju prijateljske utakmice sa Rusijom ne može se ni na koji način opravdati kao sportska", piše u saopštenju. Foto: Facebook/SPF u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine jučer se obratio Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), a u toku dana putem službene web-stranice N/FS BiH potvrdio je odigravanje prijateljske utakmice sa Rusijom u novembru tekuće godine, istakli su iz Sindikata.
”Cjelokupnoj bh. javnosti postalo je nakon jučerašnjeg dana i više nego jasno da je trenutno rukovodstvo N/FS BiH isključivo vođeno političkim interesima. Odluka o odigravanju prijateljske utakmice sa Rusijom ne može se ni na koji način opravdati kao sportska. Jasno je da je to jedna politička odluka, Fudbalskog saveza BiH obojenog u brojne političke motive”, piše u saopštenju Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, u kojem nadalje navode:
”Dok krovne Svjetska i Evropska fudbalske asocijacije (FIFA i UEFA) nameću razne sankcije, izbacuju Rusiju i timove iz te zemlje sa takmičenja, rukovodstvo N/FS BiH odlučilo je da upravo naša zemlja bude prva evropska zemlja koja će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, nakon što je Rusija započela agresiju nad Ukrajinom i počinila brojne zločine. Ugled bh. fudbala trajno je narušen, šteta je napravljena igračima, njihovoj reputaciji, mogućnostima za napredak u karijeri i bez obzira da li se susret odigrao ili ne, bh. fudbal imat će trajne posljedice.”
Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, kako navode, ”u neprestanom je kontaktu nakon jučerašnjeg dana sa Svjetskom unijom fudbalera (FIFPRO), te sa brojnim bh. reprezentativcima, koje ohrabrujemo da javno istupe i daju svoj komentar na trenutnu situaciju, koja je napravljena uoči nadolazećeg reprezentativnog okupljanja.
”Edin Džeko, Miralem Pjanić, Anel Ahmedhodžić već su se putem svojih profila na društvenim mrežama oglasili, poručivši da ne žele učestvovati u takvoj utakmici, a s obzirom na to da je susret planiran u terminu koji nije uvršten u međunarodni kalendar, igrači se ne moraju odazvati. Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva Izvršni odbor N/FS BiH da smijeni članove Komiteta za hitnost, koji su donijeli sramotnu odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije, te da razriješi dužnosti generalnog sekretara Adnana Džemidžića, koji je sproveo takvu odluku”, istakli su iz Sindikata, dodavši:
”Naša organizacija je u proteklom periodu iskazala pomoć i podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Ukrajine, pomogli smo brojnim fudbalerima da napuste spomenutu državu po izbijanju agresije i kao državljani Bosne i Hercegovine ne možemo ostati nijemi na uništavanje međunarodnog ugleda bh. Fudbala zbog poteza N/FS BiH. Također, pozivamo bh. javnost, navijačke skupine, istaknute sportiste da osude poteze N/FS BiH i da trajno udaljimo politiku iz bh. fudbala.”

TRT Balkan / agencije