Španski košarkaši novi su prvaci Europe nakon što su u finalnom susretu, u Berlinu, pobijedili Francusku 88-76.     Foto: Reuters

Košarkaši Španije postali su evropski prvaci nakon što su večeras u finalu Eurobasketa 2022 koje se igralo u Berlinu savladali selekciju Francuske rezultatom 88:76.

Španska reprezentacija je nakon mnogo bolje igre prvu dionicu dobila rezultatom 23:14. U sljedećoj četvrtini u kojoj su obje ekipe prikazale odličnu igru bilo je 24:23 za Špance koji su na poluvremenu imali deset poena prednosti (47:37).

Francuzi su u nastavku zaigrali nešto bolje te su treću četvrtinu dobili sa 20:19 i smanjili zaostatak pred posljednji period meča.

Košarkaši Španije su ipak do kraja meča uspjeli sačuvati prednost te slaviti sa konačnih 88:76 i osvojiti zlato na ovogodišnjem Eurobasketu.

Najefikasniji u selekciji Španije bio je Juan Hernangomez sa 27 poena, a u ekipi Francuske Evan Fournier sa 23 poena.

Španiji je ovo 14. medalja na Evropskom prvenstvu, četvrta zlatna, a pored toga imaju šest srebrenih i četiri bronzane. S druge strane, za Francusku je ovo treće srebro, a pored toga imaju zlato iz 2013. godine i šest bronzanih medalja.

Večerašnje finale sudio je bosanskohercegovački arbitar Ademir Zurapović, a pomagali su mu Boris Krejić iz Slovenije i Martins Kozlovskis iz Latvije.

Njemačka je osvojila treće mjesto na Eurobasketu nakon pobjede protiv Poljske rezultatom 82:69.

TRT Balkan / agencije