Kosovski karate savez punopravni je član Svetske i Evropske karate federacije, koje vodi Španac Antonio Espinos.     Foto: Olimpijski komitet Kosova

Španija, koja ne priznaje Kosovo ponovo je, iako je nekoliko godina bila korektna u tom pravcu i sa potpuno istim sportistima, zabranila kosovskim karatistima korišćenje državnih simbola Kosova, saopšteno je iz Kosovskog olimpijskog komiteta (KOK).

KOK je izrazio veliku zabrinutost zbog diskriminacije kosovskih sportista od strane država koje još uvek mešaju sport i politiku.

“Zbog nepriznavanja naše države, našoj karate reprezentaciji nije dozvoljeno da se ravnopravno takmiči sa ostalim takmičarima na Evropskom prvenstvu koje danas počinje u Guadalajaru, u Španiji. Organizator ih je obavestio da lokalne institucije nisu dozvolile organizatoru da istakne naše državne simbole”, navode iz KOK-a.

Olimpijski komitet Kosova je odmah je obavestio Međunarodni olimpijski komitet (MOK), od koga očekuje brz odgovor, kako kosovski karatisti ne bi izgubili još jedno važno takmičenje, kao što se desilo prošle nedelje na Evropskom prvenstvu za mlade u Kipru.

Evropsko prvenstvo za karatiste je istovremeno i kvalifikaciono takmičenje za Evropske igre “Krakovia 2023”. Kosovski karate savez punopravni je član Svetske i Evropske karate federacije, koje vodi Španac Antonio Espinos.

Prošle nedelje ni bokserki Donjeti Sadiku nije dozvoljeno da se pojavi sa simbolima Kosova na Svetskom prvenstvu u boksu u Indiji.

TRT Balkan / agencije