Premijer je kazao da da će se takmičenja u 23 sporta odvijati u opštinama: Priština, Gnjilane, Mitrovica, Đakovica, Prizren, Uroševac, Peć, Glogovac, Skenderaj, Podujevo i Drač.         Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će Kosovo kao domaćin Mediteranskih igara “Priština 2030” ugostiti preko 5.000 sportista iz 25 država članica Međunarodnog Komiteta Mediteranskih Igara.

Kurti je na početku sednice Vlade Kosova kazao da je prošle nedelje, u Heraklionu, u Grčkoj, Kosovo zvanično proglašeno za domaćina 21. Mediteranskih igara “Priština 2030”.

“Uz mobilizaciju celog vladinog kabineta, i u saradnji sa Kosovskim olimpijskim komitetom, doneli smo priliku Republici Kosovo da organizuje najveći međunarodni događaj u istoriji naše zemlje. U partnerstvu sa Albanijom, prvi put se ovaj događaj organizuje u zemlji bez izlaza na more. Republika Albanija će nam omogućiti da koristimo obalu Drača za sport jedrenja, za koji je potreban pristup moru”, kazao je Kurti.

On je naveo da će Kosovo ugostiti preko 5.000 sportista iz 25 država članica Međunarodnog Komiteta Mediteranskih igara, uključujući 18 evropskih, dve azijske i pet afričkih.

Premijer je kazao da da će se takmičenja u 23 sporta odvijati u opštinama: Priština, Gnjilane, Mitrovica, Đakovica, Prizren, Uroševac, Peć, Glogovac, Skenderaj, Podujevo i Drač.

Istakao je da je unapređenje i izgradnja sportske infrastrukture bila u središtu prijave i pobede Kosova za organizaciju Mediteranskih igara 2030. godine, a ukupno je 24 sportskih objekata uključenih u početni koncept ovog projekta.

Kurti je naveo da će biti renovirano 10 sportskih objekata, uključujući Palatu omladine i sporta u Prištini, kao i izgradnju novih konstrukcija, nacionalni stadion, kompleks olimpijskih bazena, teniski kompleks i poligon streljaštva.

“Organizacija ovakvih događaja, osim što predstavlja priliku za unapređenje ili modernizaciju javne fizičke infrastrukture, kao i za povećanje pažnje države za unapređenje sporta, služi i kao platforma za učvršćivanje našeg državnog imidža u međunarodnoj areni, za ekonomski razvoj kroz sportski turizam ali i otvaranje novih radnih mesta”, kazao je Kurti.

TRT Balkan / agencije