Druga etapa započinje veslanjem od Štrbačkog buka do Bihaća, i pridružilo joj se više od 800 ljubitelja vodenih sportova iz Bosne i Hercegovine, Evrope, Amerike i Australije.     Foto: AA

Nakon što je u četvrtak više od 500 učesnika krenulo s veslanjem na prvoj plovnoj dionici ovogodišnje 48. internacionalne turističke Una regate od Martin Broda do Štrbačkog buka, u petak je organizirana druga, najatraktivnija etapa. Druga etapa započinje veslanjem od Štrbačkog buka do Bihaća, i pridružilo joj se više od 800 ljubitelja vodenih sportova iz Bosne i Hercegovine, Evrope, Amerike i Australije.

Prije starta učesnici su imali priliku uživati u pogledima Štrbačkog buka, najvećem vodopadu na Uni visokom 24,5 metra, a samo oni najhrabriji se okušaju u skokovima.

“Uz pomoć Federalne vlade, Američke razvojne agencije "USAID", te ostalih partnera, pokrovitelja i sponzora potvrdili smo međunarodni renome i predznak. Prema Štrbačkom buku krenulo je više od 500 učesnika, u ukupno 70 plovila. Ručak za sve učesnike organiziran je u Kulen-Vakufu, a dolazak na najatraktivniju destinaciju u Nacionalnom parku Una očekujemo u poslijepodnevnim satima”, kazao je direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić.

Na Štrbačkom buku bit će organiziran i sadržajan prateći i zabavni program.

“Sve učesnike i posjetitelje kampa zabavljat će bihaćki tamburaški sastav Bedem, a bit će organizirani i mnogi animacijski sadržaji. Ipak, vrhunac regate očekujemo sutra, kada će na drugu etapu prema Bihaću krenuti više od 1.000 učesnika i 100 plovila. Mislim da nas u Bihaću čeka još jedna nezaboravna noć”, dodao je direktor Mulić.

Učesnici ovogodišnjeg izdanja regate pristigli su iz svih dijelova BiH, regiona, Evrope, ali i s drugih kontinenata.

“Djevojka i ja smo se zatekli u Bihaću i odlučili se prijaviti za učešće na regati. Već na početku smo oduševljeni, a nadam se da će nas poslužiti i lijepo vrijeme”, riječi su Andreasa iz Austrije.

"Pričali su mi o jedinstvenoj ljepoti ovog vodopada i uopće Nacionalnog parka i jednostavno morala sam doći. Ne mogu opisati koliko sam oduševljena", kaže Jasmina iz Slovenije.

Regata završava sutra u Bosanskoj Krupi kada će se izabrati i najbolji učesnici, odnosno Neptun i Unska sirena.

TRT Balkan / agencije