Hrvati su na takmičenje stigli kao drugoplasirana selekcija s prethodnog Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.      Foto: AA

Spektakularno Svjetsko fudbalsko prvenstvo, koje se održava u Kataru, došlo je u završnu fazu u kojoj ćemo saznati novog svjetskog šampiona, ali i osvajače srebrene i bronzane medalje. Finale će u nedjelju igrati Argentina i Francuska, a za treće mjesto dan ranije Hrvatska i Maroko.

Hrvati su na takmičenje stigli kao drugoplasirana selekcija s prethodnog Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine i, iako je malo ko to očekivao, taj epitet opravdali su plasmanom u polufinale. Sada imaju priliku da u Kataru stignu do treće medalje na svjetskim prvenstvima, jer su prethodno osvajali bronzu 1998. i srebro 2018. godine.

Naravno, “vatreni“ se, kao i tokom cijelog turnira, uzdaju u prvu zvijezdu tima iskusnog 37-godišnjeg Luke Modrića. Uprkos godinama, Modrić je u Kataru još jednom potvrdio svoju klasu i činjenicu da je jedan od najboljih veznih fudbalera današnjice.

S druge strane čekaće ih sjajni Marokanci, koji su već ispisali istoriju, postavši prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva. Sada je pred "lavovima Atlasa" nova prilika za ostvarivanje istorijskog rezultata, a to je da postanu prva selekcija iz Afrike koja je osvojila odličje na Mundijalu.

Epitet prve zvijezde Marokanaca na Mundijalu potvrdio je Hakim Ziyech, koji igra sjajan turnir. Iako ove sezone nije blistao u dresu engleskog Chelseaja, na Svjetskom prvenstvu se pokazao kao istinski vođa sjajne generacije marokanskih fudbalera.

Stoga se u utakmici za treće mjesto može očekivati velika borba i odličan fudbal, jer ulog nije mali. Svakako se kući bolje vratiti s medaljom oko vrata, pa makar ona bila i bronzana, nego “praznih šaka“.

Duel za treće mjesto igraće se danas na stadionu Khalifa International s početkom u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

TRT Balkan / agencije