Juventusu oduzeto 15 bodova, klupskim čelnicima suspenzije

Juventusu oduzeto 15 bodova, klupskim čelnicima suspenzije

Nadležni su ispitali čak 62 transfera u periodu od 2019. do 2021. godine.
Klub iz Torina nakon kazne naći će se na 11. poziciji.     Foto: Getty Images

Arbitražni sud za sport Fudbalske federacije Italije (FIGC) kaznio je Juventus brisanjem 15 bodova zbog umiješanosti u finansijske nepravilnosti.

Kazna je izrečena zbog malverzacija sa transferima kako bi se vještački povećao balans u poslovanju kluba.

Sud je prihvatio prijedlog tužilaštva za ponovnim otvaranjem slučaja protiv Juventusa, a novom odlukom popularni italijanski klub je kažnjeni sa oduzimanjem 15 bodova.

Osim toga, kažnjeni su i čelnici kluba iz spornog perioda od 2019. do početka 2021. godine.

Bivši sportski direktor kluba Fabio Paratici dobio je dvije i pol godine suspenzije, dvije godine dobio je bivši predsjednik kluba Andrea Agnelli, kao i Maurizio Arrivabene, bivši direktor kluba.

Kažnjen je i Federico Cherubini, sportski direktor u klubu, i to na 16 mjeseci. Sljedećih osam mjeseci nikakvu funkciju u fudbalu neće smjeti obavljati ni bivši igrač i dopredsjednik kluba Pavel Nedved.

S obzirom da je Juventus do sada osvojio 37 bodova, ovom kaznom će pasti na 22, te će se tako značajno udaljiti od mjesta koje vodi na evropsku scenu.

Klub iz Torina nakon kazne naći će se na 11. poziciji.

Juventus je kažnjen jer su nadležne institucije u Italiji otkrile da je klub stekao kapitalnu dobit vršeći transfere, a sve je isplivalo u septembru 2021. godine, kada je italijanski velikan objavio godišnji finansijski izvještaj.

Nadležni su ispitali čak 62 transfera u periodu od 2019. do 2021. godine.

TRT Balkan / agencije