FK “Stari most” iz Brisbanea osnovan je prije dvadeset i sedam godina, u znak sjećanja na srušeni Stari most u Mostaru.      Foto: AA

Sport je jedan od najuspješnijih načina organizovanja dijasporskih zajednica u svijetu. To se posebno vidi u bosanskohercegovačkoj dijaspori u Australiji, gdje djeluje 15-ak fudbalskih klubova s bosanskim predznakom.
Fudbalski klub “Stari most” iz Brisbanea (FC “Old Bridge”) osnovan je prije dvadeset i sedam godina, u znak sjećanja na srušeni Stari most u Mostaru.

Amer Sadiković je predsjednik uprave FK “Stari most” i uspješan biznismen u Brisbaneu, koji provodi ljetni odmor u domovini Bosni i Hercegovini i uspostavlja saradnju s bh. klubovima.

Fudbal je za dijasporu mnogo više od igre
„Različiti su motivi doseljavanja državljana Bosne i Hercegovine s obzirom na period njihove migracije. Zajedničko im je da su od prvog dana osjećali potrebu za okupljanjem, da čuvaju bosanski jezik, svoju kulturu i običaje kroz različita udruženja, džemate i sportske klubove“, kaže Sadiković.

FK “Stari most” se takmiči u Fudbal Premier Ligi Queenslanda, jedne od šest saveznih država u Australiji. S obzirom na rezultate u dosadašnjem takmičenju, “Stari most” ima velike šanse da uđe u viši rang takmičenja.
„FK ‘Stari most’ se nalazi na prvom mjestu na tabeli pet kola prije kraja takmičenja. Ako zadržimo prvo mjesto, prelazimo u još viši rang takmičenja, što će biti veliki uspjeh, ne samo za klub nego i za cijelu našu zajednicu koja živi na prostoru Australije“, ističe Sadiković.

Ovim uspjehom FK “Stari most” postao je najuspješniji klub u bosanskohercegovačkoj dijaspori.
„Da malo približim našim ljudima red veličina u Australiji. Savezna država Queensland je veličinom kao trećina Evrope i ima preko pet miliona stanovnika, od 25.700.000 koliko ima cijela Australija“, pojašnjava Sadiković.

Klubovi s bh. predznakom imaju godišnja druženja i takmičenja kroz koja njeguju prijateljstva i saradnju.      Foto: AA AA

Fudbal je za dijasporalne zajednice jedan od načina organizovanja i čuvanja identiteta.
“’Stari most’ nikad nije bio samo sportski klub. To je platforma kroz koju se promoviraju različite kulturne, humanitarne, muzičke i tradicionalne manifestacije. Na taj način klub je mjesto druženja i susreta u našoj zajednici, a kad nam dolaze gosti, obavezna je posjeta stadionu. Klub je odavno prepoznat i kao most saradnje između svih jugoslavenskih zajednica, a njegov uspjeh je izazvao veliku euforiju, što je ogroman uspjeh za jednu malu zajednicu i odličan način borbe protiv asimilacije“, dodaje Sadiković.

“Stari most” je profesionalni klub gdje su svi igrači pod ugovorom, u upravi je bosanskohercegovački kadar što je definisano statutom. Za klub igraju fudbaleri različitih nacija, a jedno od značajnih pojačanja je dovođenje jednog od bivših reprezentivaca Sirije u klub.
„Do sada se klub može pohvaliti titulama prvaka kao i pobjednika kupa. Zapažene rezultate ostvario je i na turnirima bh. dijaspore u Australiji, na kojima se redovno takmiči. Prelomna godina u savremenom razvoju kluba je bila 2018. kad rukovodstvo kluba kreće u profesionalni razvoj u cilju dobijanja licence za takmičenja. Taj proces je trajao tri godine jer je jedan od glavnih uslova da klub ima omladinske timove za sve uzraste, što je temelj stabilnosti, održivosti i budućnosti kluba“, ističe Sadiković.
Godišnji susreti bh. klubova

Klubovi s bosanskohercegovačkim predznakom imaju godišnja druženja i takmičenja kroz koja njeguju prijateljstva i saradnju.
“U Australiji imamo odlično organiziran savez (AUSBiH KUP) klubova s bosanskim predznakom. Jednom godišnje u različitim gradovima Australije održava se turnir gdje posjetioci uživaju ne samo u sportu nego je to jedna lijepa prilika da se vidimo ili upoznamo naše sunarodnjake koji žive u drugim gradovima Australije. Saradnja kroz savez među klubovima postoji, iako smo tri godine izgubili zbog pandemije. Turniri se ne održavaju zbog restriktivnih mjera, ali ipak nastojimo da održavamo veze i nadam se da ćemo se uskoro opet vratiti normalnom životu i nastaviti s našim novim projektima. Godinama smo se mučili s birokratijom, ali smo prije dvije godine uspjeli i dobili svoje terene i prateće objekte”, dodaje Sadiković.

“FK ‘Stari most’ ima dva stadiona. Veći za takmičenja i manji za treninge te ostalu prateću infrastrukturu koja je zajedno sa stadionima renovirana. Početkom ove godine radimo i s dječacima starosti od pet do jedanaest godina. Budućnost kluba bez rada s djecom je nezamisliva. Želimo pokrenuti i ženski takmičarski tim te proširiti naš omladinski pogon juniora do 16 godina”, poručuje Sadiković.

Dijaspora svojim iskustvom i resursima može mnogo pomoći razvoju i jačanju fudbala u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je potrebno ojačati saradnju dijaspore i domovine na svim poljima.
“Uvezivanjem i koordinacijom naših klubova po svijetu, mogli bi se ostvariti odlični rezultati. Imao sam više sastanaka sa upravama bosanskohercegovačkih klubova u cilju ostvarivanja konkretne saradnje. Dijaspora je plodno tlo za rad naših fudbalskih stručnjaka i trebamo se uvezati jače s domovinom kao što su to već učinile mnoge države”, zaključuje Amer Sadiković, predsjednik uprave FK “Stari most”.

TRT Balkan / agencije