Rubiales je na proslavi titule prvakinja svijeta poljubio nogometašicu Jenni Hermoso u usta, bez njenog pristanka.     Foto: Reuters

Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) u subotu je suspendovala predsjednika Španskog fudbalskog saveza Luisa Rubijalesa s dužnosti, dok njena disciplinska komisija istražuje njegovo ponašanje nakon skandala na finalu Svjetskog prvenstva za žene.

Rubiales je na proslavi titule prvakinja svijeta poljubio nogometašicu Jenni Hermoso u usta, bez njenog pristanka.

FIFA je saopštila da je Rubiales smijenjen s fudbalskih dužnosti na 90 dana od pokretanja disciplinskog postupka u četvrtak.

Predsjednik španskog nogometnog saveza Luis Rubiales je u petak odbio podnijeti ostavku nakon hitnog sastanka gdje se očekivalo da će otići pod intenzivnim pritiskom španske vlade, igračica, fudbalskih klubova i zvaničnika.

Španska fudbalerka Jenni Hermoso oglasila nakon skandala izjavivši da nije bila saglasna s poljupcem i da se osjeća "ranjivom".

U međuvremenu je Fudbalski savez Španije čvrsto je stao uz svog predsjednika Rubialesa u subotu.

U saopštenju objavljenom u ranim satima, Savez je objavio da će poduzeti pravne mjere za odbranu Rubialesa i da će to pokazati da je bilo laži u postupcima Hermoso ili ljudi koji govore u njeno ime.

Fudbalerke su međutim upozorile da neće nastupati za reprezentaciju Španije dok se Rubialis ne smjeni sa pozicije čelnika saveza.

TRT Balkan / agencije