Reprezentacija Maroka savladala je Portugal rezultatom 1:0 i tako ostvarila najveći uspjeh u istoriji plasiravši se u polufinale Svjetskog prvenstva koje se igra u Kataru.      Foto: Reuters

Reprezentacija Maroka savladala je Portugal rezultatom 1:0 i tako ostvarila najveći uspjeh u istoriji plasiravši se u polufinale Svjetskog prvenstva koje se igra u Kataru.

Brojne poznate ličnosti iz svijeta politike, sporta i kulture na društvenim su mrežama čestitale selekciji Maroka, poznatoj i kao Lavovi Atlasa, na istorijskoj pobjedi nad Portugalom, a ovdje donosimo samo neke od reakcija.

Afrička fudbalska konfederacija

"KONTINENTALNA ISTORIJA! Kakav uspjeh, Lavova Atlasa", stoji u tvitu.

Turkiye

"Čestitam od srca reprezentaciji Maroka, koja je prva afrička selekcija koja se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. "Također čestitam marokanskoj braći na ovom uspjehu."


Prva dama Turkiye Emine Erdogan rekla je: "Svi smo ponosni što je afrička reprezentacija prvi put u istoriji Svjetskog prvenstva prošla u polufinale. Dijelim sreću bratskog marokanskog naroda i želim im uspjeh."

SAD

Američki državni sekretar Antony Blinken tvitovao je čestitku: "Čestitam Lavovima Atlasa na pobjedi."

Čad

"Istorijsko i izvanredno! Plasman Lavova Atlasa u polufinale svijeta 2022. je plasman cijele Afrike. Puna podrška predstavnicima Afrike za veliko finale. Afrički svjetski šampion, da, moguće je!", rekao je predsjednik Čada Mahamat Idriss Deby.

Katar

Emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani čestitao je Marokancima na pobjedi uz marokansku zastavu koju je držao na stadionu.

Bahrein

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa čestitao je marokanskom kralju Muhamedu VI na "velikom međunarodnom i istorijskom uspjehu".

UAE

Čelnik Dubaija Mohammed bin Rashed napisao je na Twitteru: "Nijedan glas nije glasniji od Maroka na Svjetskom prvenstvu!"

Irak

"Dijelimo radost naše braće", tvitao je irački premijer Mohammed Shia al-Sudani.

Palestina

"Radujemo se kada se i Arapi raduju", rekao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh, koji je pozdravio istorijsku pobjedu Maroka. Dvije palestinske grupe Fatah i Hamas uputile su također čestitke.

Libija

Libijski premijer Abdulhamid al-Dbeibah je tvitovao: "Čestitam reprezentaciji Maroka na istorijskom plasmanu u polufinale Svjetskog prvenstva."

Jordan

Jordanski prestolonasljednik Hussein je tvitovao: "Lavovi Atlasa ispisuju istoriju."

Egipat

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru: "Iskrene čestitke bratskoj kraljevini Maroko."

Didier Drogba

"Uspjeli su!!!! Bravo, Maroko, za ovaj podvig. Živjela Afrika", tvitovao je bivši igrač Obale Slonovače i legenda Chelseaja Didier Drogba.

Samuel Eto'o

Samuel Eto'o, bivši napadač Kameruna i sadašnji predsjednik fudbalskog saveza svoje zemlje, napisao je na Twitteru: "Nevjerovatno! Cijeli kontinent navija za vas."

Elon Musk

Vlasnik Twittera Elon Musk je tvitovao: "Čestitam Maroku."

Selektor Waild Regragui

Selektor Maroka Waild Regragui pozdravio je uspjeh svog tima, te poručio zašto ne bi trebali sanjati i o osvajanju Svjetskog prvenstva.

"Ono što je važno za buduće generacije je da smo pokazali da je moguće da afrički tim prođe u polufinale Svjetskog prvenstva. Ili čak u finale, zašto ne?", rekao je novinarima selektor Regragui te dodao:

"Na jednoj konferenciji za novinare prije tri-četiri meča pitali su me da li možemo osvojiti Svjetsko prvenstvo. A ja sam rekao: 'Zašto ne?' Možemo da sanjamo. Zašto ne bismo sanjali? Ako ne sanjaš, ne stižeš nigdje. Ne košta te ništa."

Poručio je tada da će morati da prevaziđu sami sebe na putu do najvećih uspjeha na Mundijalu.

"Evropske zemlje su navikle da pobjeđuju na Svjetskom prvenstvu, tako da ćemo morati da pokušamo da prevaziđemo sebe", kazao je Regragui.

Lavovi Atlasa će u polufinalu 14. decembra odmjeriti snage sa Francuskom, koja je izborila plasman nakon što je pobijedila Englesku sa 2:1.

Lavovi Atlasa

Nadimak reprezentacije je Lavovi Atlasa, po berberskom (atlaskom) lavu koji je živio u sjevernoafričkom Atlaskom gorju, a danas je u divljni izumro, iako po zoološkim vrtovima diljem svijeta ima još stotinjak jedinki.

Najveći uspjeh postigli su 1986. godine kada su iznenadili sve osvojivši tešku grupu s Engleskom, Poljskom i Portugalom, da bi nakon toga ispali minimalnim porazom od kasnijeg šampiona Njemačke.

Polufinalni dueli Mundijala na rasporedu su 13. i 14. decembra, a oba duela počet će u 20 sati po srednjoevropskom vremenu.

Finale Svjetskog prvenstva u Kataru zakazano je za 18. decembar na stadionu Lusail s početkom u 16 sati.

Dan ranije na stadionu Khalifa za treće mjesto igrat će poraženi polufinalisti, također, s početkom u 16 sati.

TRT World