Cengiz je pobijedio u finalnom meču 8-7 i postao svjetski prvak.     Foto: AA

Turčin Ali Cengiz osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u hrvanju u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

U nedjelju je 27-godišnji Cengiz pobijedio Davida Losonczija iz Mađarske rezultatom 8-7 u muškoj kategoriji do 87 kg grčko-rimskim stilom.

Prvenstvo je završeno nakon finalnih i kvotnih utakmica u nedjelju. Reprezentacija Turkiye u hrvanju, koju čini ukupno 30 sportista u grčko-rimskom stilu (10), slobodnom stilu za žene (10) i za muškarce (10), napustila je Beograd sa dvije zlatne, jednom srebrnom i četiri bronzane medalje.

Ali Cengiz, koji je podijelio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u hrvanju, u finalu se suočio sa svojim mađarskim protivnikom Davidom Losonczijem. Uprkos tome što je u posljednjim sekundama gubio bodove dok je vodio 7-3, Cengiz je pobijedio u meču 8-7 i postao svjetski prvak.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye, Numan Kurtulmus, čestitao je nacionalnom hrvaču Aliju Cengizu osvajanje zlatne medalje. Poželio je hrvaču nastavak uspjeha u objavi na društvenim mrežama.

Turski ministar omladine i sporta Osman Askin Bak također je čestitao svjetskom prvaku koji će predstavljati Turkiye na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

TRT Balkan