Barcelona zasad nije priložila nijedan odgovarajući dokument koji bi išao u njihovu zaštitu.     Foto: AA

Fudbalski klub Barcelona suočava se sa optužbama za korupciju u vezi sa slučajem u koji je upleten i bivši potpredsjednik španskog sudijskog komiteta Jose Maria Enriqueza Negreira.

Prošlog mjeseca se pojavila informacija da je katalonski klub uplatio Negreiri i kompaniji čiji je vlasnik ukupno 8,4 miliona eura između 2001. i 2018. godine, prenosi BBC.

Sud u Barceloni u petak je objavio da su katalonski klub, njegovi bivši zvaničnici i Negreira optuženi za "korupciju", "kršenje kodeksa ponašanja" i "lažnu poslovnu evidenciju".

Tužbe je podiglo javno tužilaštvo u Barceloni, a usmjerene su na klub, kao i na bivše predsjednike Josepa Mariu Bartomeua i Sandra Rosella.

"FC Barcelona je dobila i održavala strogo povjerljiv usmeni sporazum sa Joseom Mariom Enriquezom Negreirom na način da je, u svojstvu potpredsjednika Tehničkog arbitražnog odbora - CTA i u zamjenu za novac, Negreira provodio radnje u korist FC Barcelona", saopštilo je tužilaštvo.

Trener Barcelone Xavi, koji je s klubom kao igrač osvojio osam titula u La Ligi u periodu između 1998. i 2015. godine, rekao je da nije upoznat s isplatama i da nikada nije imao ojsećaj da njegov tim ima bilo kakvu prednost. "Uvijek sam želio pobijediti, ali pošteno.

Da sam mislio da varamo, otišao bih kući," rekao je Xavi prošlog mjeseca. Barcelona zasad nije priložila nijedan odgovarajući dokument koji bi išao u njihovu zaštitu.

TRT Balkan / agencije