Pogled na Mjesec, posmatran s lendera Chandrayaan-3 tokom ubacivanja u lunarnu orbitu.        Foto: Reuters

Evo šta se zna o prisutnosti smrznute vode na Mjesecu – i zašto svemirske agencije i privatne kompanije u njoj vide ključ za koloniju na Mjesecu, Mjesečevo rudarenje i potencijalne misije na Mars.

Kako su naučnici pronašli vodu na Mjesecu?

Još 1960-ih, prije prvog slijetanja Apolla, naučnici su nagađali da bi na Mjesecu mogla postojati voda.

Činilo se da su uzorci koje su posade Apolla vratile na analizu kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih bile suhe.

2008. istraživači s Univerziteta Brown ponovo su pregledali te lunarne uzorke s novom tehnologijom i pronašli vodik unutar sitnih zrnaca vulkanskog stakla.

Godine 2009. NASA-in instrument na sondi Chandrayaan-1 Indijske organizacije za istraživanja svemira otkrio je vodu na površini Mjeseca.

Iste godine, druga NASA-ina sonda koja je pogodila južni pol pronašla je vodeni led ispod površine Mjeseca.

Ranija misija NASA-e, Lunar Prospector iz 1998. godine, pronašla je dokaze da je najveća koncentracija vodenog leda bila u zasjenjenim kraterima južnog pola.

Zašto je voda na Mjesecu važna?

Naučnici su zainteresovani za džepove drevnog vodenog leda jer bi mogli pružiti podatke o lunarnim vulkanima, materijalu koji su komete i asteroidi dopremili na Zemlju, i porijeklu okeana.

Ako vodeni led postoji u dovoljnim količinama, mogao bi biti izvor pitke vode za istraživanje Mjeseca i mogao bi pomoći u hlađenju opreme.

Također bi se mogao razgraditi da bi se proizveo vodik za gorivo i kisik za disanje, podržavajući misije na Mars ili lunarno rudarenje.

Ugovor Ujedinjenih nacija o svemiru iz 1967. zabranjuje bilo kojoj naciji da polaže pravo na vlasništvo nad Mjesecom. Ne postoji odredba koja bi zaustavila komercijalno poslovanje.

Napori pod vodstvom SAD-a da se uspostavi skup načela za istraživanje Mjeseca i korištenje njegovih resursa, Artemis sporazum, imaju 27 potpisnika. Kina i Rusija ga nisu potpisale.

Šta južni pol čini posebno nezgodnim?

Pokušaji slijetanja na Mjesec ranije su bili neuspješni. Ruska letelica Luna-25 trebala je da sleti na južni pol ove sedmice, ali se prilikom približavanja otela kontroli i srušila se u nedjelju.

Južni pol – daleko od ekvatorijalnog područja koje su ciljale prethodne misije, uključujući slijetanje Apolla s posadom – pun je kratera i dubokih rovova.

ISRO-ova misija Chandrayaan-3 na putu je za pokušaj slijetanja u srijedu, saopštila je svemirska agencija. Prethodna indijska misija nije uspjela 2019. sigurno sletjeti u blizini područja koje je ciljao Chandrayaan-3.

I Sjedinjene Američke Države i Kina planirale su misije na južni pol.

TRT Balkan