Posjetioci posmatraju zemlju na izložbi "The Fragile Paradise" u Gasometeru u Oberhausenu, Njemačka, utorak, 23. maja 2023.             Foto: AP

Uz tešku godinu isprekidanu tragedijama i ratovima, svijet je svjedočio i značajnim pozitivnim pomacima koji i dalje pružaju nadu u bolju budućnost.

Znanstvenici i medicinski stručnjaci napravili su velike korake u promicanju bolje kvalitete života ljudi, dok su svjetski čelnici i vlade sklopili povijesne sporazume za okoliš i život koji on sadrži.

Za dozu ohrabrujućih vijesti, evo deset priča iz cijele 2023. da završite godinu na visokoj nozi.

Usporavanje Alzheimerove bolesti

U julu je počela nova era za pacijente s Alchajmerovom bolešću nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove u potpunosti odobrila novi lijek za liječenje bolesti koja mijenja život - nazvan lecanemab, a koji je prodao japanski proizvođač Eisai pod robnom markom Leqembi. Japan je slijedio SAD nekoliko mjeseci kasnije i odobrio lijek 25. septembra.

Lekanemab ne liječi Alchajmerovu bolest, ali usporava napredovanje bolesti; iako stanje oboljelih pacijenata i dalje može opadati, kognitivne funkcije se ne pogoršavaju tako brzo, kupujući ljudima koji su na liječenju vrijedne mjesece — ili više — kvalitetnog vremena sa porodicom i voljenima.

Alchajmerova bolest polako uništava nečiju ličnost i autonomiju, zbog čega je potez za odobravanje leka izazvao interesovanje i pohvale, uključujući neprofitne dobrovoljne zdravstvene organizacije poput Alchajmerove asocijacije.

“Ovaj tretman, iako nije lijek, daje ljudima u ranim fazama Alchajmerove bolesti više vremena da zadrže svoju neovisnost i rade stvari koje vole”, rekla je predsjednica i izvršna direktorica Alchajmerove asocijacije Joanne Pike, DrPH. “Dok nastavljamo s naporima da otkrijemo nove ciljeve i testiramo nove tretmane, ljudi koji žive s ovom smrtonosnom bolešću zaslužuju priliku da razgovaraju i donesu odluku sa svojim doktorom da li je tretman koji je odobrila FDA ispravan za njih.”

TRT Balkan