SpaceX poslao je četiri astronauta u Međunarodnu svemirsku stanicu.    Foto: Reuters      

SpaceX lansirna raketa, koja se sastoji od rakete Falcon-9 na čijem vrhu je autonomna kapsula Crew Dragon pod nazivom Endeavour, poletjela je u 00:34 EST (0534 GMT) iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, Florida.

NASA-in web-prenos uživo pokazao je svemirsku letjelicu kako se penje s lansirnog tornja dok je njenih devet Merlin motora oživjelo u valovitim oblacima pare i crvenkastoj vatrenoj kugli koja je obasjala nebo pred zoru.

Let je počeo 72 sata nakon što je početni pokušaj lansiranja prekinut u u ponedjeljak rano ujutro u posljednjim minutama pred polijetanje zbog blokade u protoku tečnosti za paljenje motora.

NASA je naknadno obavijestila javnost da je problem riješen.

Očekuje se da će put do Međunarodne svemirske stanice (ISS), laboratorije koja kruži oko 250 milja (420 km) iznad Zemlje, trajati gotovo 25 sati, a sastanak je planiran za otprilike 1:15 (06:15 GMT) u petak.

Šestomjesečna naučna misija posade obuhvatit će blizu 200 eksperimenata i tehnoloških demonstracija, od istraživanja rasta ljudskih ćelija u svemiru do kontrole zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

TRT Balkan