Roskosmos: Svemirska letjelica Luna-25 se srušila na Mjesec

Roskosmos: Svemirska letjelica Luna-25 se srušila na Mjesec

Letjelica je naišla na probleme dok se kretala u orbiti prije slijetanja.
Roskosmos je saopštio da je u subotu izgubio kontakt sa letjelicom.      Foto: Reuters Archive

Ruska svemirska letjelica Luna-25 srušila se na Mjesec nakon što je naišla na probleme dok se kretala u orbiti prije slijetanja, objavila je u nedelju ruska svemirska agencija Roskosmos.

"Aparat se pomjerio u nepredvidljvu orbitu i prestao da postoji kao rezultat sudara sa površinom Mjeseca", navodi se u saopštenju Agencije.

Roskosmos je saopštio da je u subotu izgubio kontakt sa letjelicom nakon što je naišla na probleme dok se pripremala za orbitu prije slijetanja prijavljujući "nenormalnu situaciju" koju su stručnjaci analizirali.

"Tokom operacije dogodila se nenormalna situacija na automatskoj stanici, koja nije dozvolila da se manevar izvede sa navedenim parametrima", navodi Roskosmos.

Bilo je planirano je da svemirska letjelica sleti na južni pol Mjeseca u ponedjeljak, takmičeći se sa indijskom letjelicom.

Luna-25, ruska svemirska letjelicu poslana na Mjesec prvi put od 1976. godine u potrazi za izvorom vode na zemljinom satelitu trebalo je da provodi istraživanja na Mjesecu otprilike godinu dana, sa misijama da istražuje efekte svemirskih zraka i elektromagnetne emisije na mjesečevu površinu.

Mjesečev južni pol je od posebnog interesa za naučnike, koji vjeruju da bi polarni krateri koji su stalno zasjenjeni mogli sadržavati vodu. Zamrznutu vodu u stijenama budući istraživači mogli bi pretvoriti u vazduh i raketno gorivo.

TRT Balkan / agencije