Nokia ima za cilj da poveća svoj posao pružatelja usluga, gdje prodaje opremu telekomunikacijskim kompanijama, a sada joj je glavni fokus prodaja opreme drugim firmama.      Foto: NOKIA / Reuters

Nokia je najavila planove za promjenu identiteta svog brenda prvi put u gotovo 60 godina, zajedno s novim logotipom, jer se proizvođač telekom opreme fokusira na agresivan rast.

Novi logo se sastoji od pet različitih oblika koji tvore riječ NOKIA. Kultna plava boja starog logotipa izbačena je i zamijenjena za niz boja ovisno o upotrebi.

"Postojala je povezanost s pametnim telefonima, a danas smo kompanija za poslovnu tehnologiju", rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark za Reuters u nedjelju u intervjuu.

On je govorio uoči poslovnog ažuriranja kompanije uoči godišnjeg kongresa Mobile World (MWC) koji se otvara u ponedjeljak u Barceloni i traje do 2. marta.

Nakon što je 2020. preuzeo vodeću dužnost u finskoj kompaniji koja se bori s problemima, Lundmark je postavio strategiju s tri faze: resetovanje, ubrzanje i skaliranje. Pošto je faza resetovanja sada završena, Lundmark je rekao da počinje druga faza.

Cilj je pozitivan rast

Dok Nokia i dalje ima za cilj da poveća svoj posao pružatelja usluga, gdje prodaje opremu telekomunikacijskim kompanijama, njen glavni fokus je sada prodaja opreme drugim firmama.

"Prošle godine smo imali veoma pozitivan rast preduzeća od 21 posto, što je trenutno blizu 8 posto naše prodaje, (ili) otprilike 2 milijarde eura (2,11 milijardi dolara)", rekao je Lundmark. "Želimo to dovesti do dvocifrene vrijednosti što je prije moguće."

Velike tehnološke kompanije udružile su se s proizvođačima telekom opreme kao što je Nokia kako bi kupcima prodali privatne 5G mreže i opremu za automatizovane fabrike, uglavnom u proizvodnom sektoru.

Nokia planira pregledati put rasta svojih različitih poslovanja i razmotriti alternative, uključujući prodaju.

"Signal je vrlo jasan. Želimo biti samo u poslovima u kojima možemo vidjeti globalno vodstvo," rekao je Lundmark.

Nokijino kretanje prema fabričkoj automatizaciji i podatkovnim centrima također će dovesti do sukoba s velikim tehnološkim kompanijama, kao što su Microsoft i Amazon.

TRT Balkan