Nefertiti je, prema Enciklopediji Britannici, bila kraljica koja se također spominjala kao Neferneferuaten-Nefertiti i čiji je vrhunac bio 14. stoljeće pr.n.e.     Foto: Reuters

Uvaženi arheolog Zahi Hawass iznio je nevjerovatnu tvrdnju koja će, ako je istinita, uzdrmati svijet egiptologije do temelja.

Bivši egipatski ministar za antikvitete i direktor iskopavanja u Gizi, Saqqari, oazi Bahariya i Dolini kraljeva kaže da su on i njegov tim možda otkrili mumiju Nefertiti, slavne egipatske kraljice.

Hawass radi na izložbi pod nazivom "Kćeri Nila", koja usmjerava pažnju na žene u faraonskom Egiptu.

Newsweek izvještava, na osnovu intervjua sa španskim novinama El Independiente, da Hawass kaže: "Siguran sam da ću otkriti Nefertitinu mumiju za mjesec ili dva."

Nefertiti je, prema Enciklopediji Britannici, bila kraljica koja se također spominjala kao Neferneferuaten-Nefertiti i čiji je vrhunac bio 14. stoljeće pr.n.e.

Bila je supruga kralja Akhenatena (bivši Amenhotep IV; vladao oko 1353–36. pr.n.e.), a neki naučnici, uključujući Hawassa, vjeruju da je vladala Egiptom nakon njegove smrti, prije nego što je njezin sin Tutankamon došao na prijestolje.

"Još uvijek tražim dvije stvari: [Nefertitin] grob i njezino tijelo", rekao je Hawass.

"Stvarno vjerujem da je Nefertiti vladala Egiptom tri godine nakon Akhenatenove smrti pod imenom Smenkhkare."

Hawass i arheolozi koji su radili s njim i prije njega otkrili su grobnice i pronašli mumije nekoliko faraona i značajnih ličnosti tog vremena, ali ostatke Nefertiti tek treba pronaći.

"Već imamo DNK mumija iz 18. dinastije, od Akhenatena do Amenhotepa II ili III, a postoje i dvije neimenovane mumije označene KV21a i b", kaže on.

"U oktobru ćemo moći objaviti otkriće mumije Ankhesenamone, Tutankamonove žene, i njezine majke Nefertiti. U grobnici KV35 postoji i mumija desetogodišnjeg dječaka.

Ako je to dijete brat Tutankamona i sin Akhenatena, problem koji je postavila Nefertiti bit će riješen."

"Siguran sam da ću otkriti koja bi od dvije neimenovane mumije mogla biti Nefertiti", navodi Hawass.

Mumificiranje je proces koji je trajao 70 dana, a izvodili su ga kvalificirani svećenici koji su i konzervirali tijelo i nad njim vršili obrede. Nakon što su iz tijela izvađeni unutrašnji organi – osim srca – tijelo je osušeno, da bi potom bilo umotano u stotine metara platna.

Arheolozi vjeruju da još uvijek postoji veliki broj neotkrivenih mumija i blaga iz starog Egipta, iako je bilo iskopavanja koja su se provodila u posljednjih nekoliko stoljeća.

"Jedva da smo pronašli 30 posto svega što je pod zemljom. Prije nekoliko dana misija je pronašla grobnice unutar nekoliko kuća u Aleksandriji", rekao je Hawass. "Moderni Egipat izgrađen je na drevnom. I zato je naslijeđe koje ostaje skriveno golemo."

Hawass upozorava da bi neka od neotkrivenih blaga starog Egipta mogla biti uništena prije nego što arheolozi i naučnici uspiju doći do njih.

"Iskreno vjerujem da su [glavna prijetnja očuvanju egipatske baštine] klimatske promjene", kaže on.

"Pitanje je: Kako zaštititi grobnice Doline kraljeva? Ako ostavimo situaciju kakva je sada, za jedno stoljeće svi će grobovi potpuno nestati."

"Moramo se opremiti planom zaštite posebno za grobnice i hramove. Jednom godišnje obično fotografiram zidove hrama Kom Ombo, i svaki put kad se vratim, 5 posto reljefa je izblijedjelo. Moramo raditi na kontroli klimatskih promjena."

Radeći u tandemu s egipatskim Ministarstvom turizma, Hawass promovira egipatski turizam na globalnom nivou. Ipak, on zna da nekontrolirane gužve mogu ubiti sve ono što turisti žele posjetiti.

"Mora postojati centar za kontrolu klimatskih promjena i turizma", kaže on.

"Turizam je neprijatelj arheologije, ali moramo tražiti međutačku između potrebe za turizmom za ekonomiju i očuvanja egipatskih spomenika. To je nešto iznimno važno."

TRT Balkan