Pogled na Mjesec tokom umetanja lunarnog modula Chandrayaan-3.        Foto: Reuters

Indija se sprema da postane prva zemlja koja je spustila svemirski brod na južni pol Mjeseca, nekoliko dana nakon što se ruska sonda srušila na istom mjestu.

Najnoviji pokušaj slijetanja na Mjesec je historijski trenutak za najmnogoljudniju naciju na svijetu, jer se brzo približava prekretnicama koje su postavile globalne svemirske sile.

Chandrayaan-3, što na sanskrtu znači "Mjesečeva letjelica", trebalo bi da sleti nešto poslije 18:00 po indijskom vremenu (12:30 GMT) u blizini malo istraženog južnog pola Mjeseca.

"Indija poseže za Mjesecom", glasio je u srijedu naslov na naslovnoj strani The Times of India, a očekivano slijetanje na Mjesec dominira u lokalnim vijestima. "Dan je D za misiju na Mjesec", piše Hindustan Times.

Prethodni pokušaj Indije propao je 2019. godine, a najnoviji pokušaj dolazi samo nekoliko dana nakon što se prva ruska misija na Mjesec u gotovo 50 godina, namijenjena istoj regiji, srušila na površini Mjeseca.

Ali bivši indijski šef svemira K Sivan rekao je da najnovije fotografije koje je lender prenio kući daju sve naznake da će posljednji dio putovanja uspjeti.

"To je izvjesno ohrabrenje da ćemo moći bez ikakvih problema ostvariti misiju slijetanja", rekao je on novinskoj agenciji AFP u ponedjeljak.

Samouvjerenost

Sivan je dodao da je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) izvršila ispravke nakon neuspjeha prije četiri godine, kada su naučnici izgubili kontakt s prethodnim lunarnim modulom nekoliko trenutaka prije njegovog planiranog slijetanja.

"Chandrayaan-3 će ići s većom otpornošću", rekao je. „Imamo samopouzdanje i očekujemo da će sve proći glatko.“

Misija je pokrenuta prije gotovo šest sedmica pred hiljadama navijačkih gledalaca, ali je trebalo mnogo duže da stigne do Mjeseca od misija Apolo 1960-ih i 1970-ih, koje su stigle za nekoliko dana.

Indija koristi rakete mnogo manje moćne od onih koje su tada koristile Sjedinjene Države, što znači da sonda mora nekoliko puta oko Zemlje da bi dobila brzinu prije nego što krene na svoju Mjesečevu putanju dugu mjesec dana.

Lender svemirske letjelice, Vikram, što na sanskrtu znači "hrabrost", odvojio se od svog pogonskog modula prošle sedmice i šalje nazad slike površine Mjeseca od ulaska u lunarnu orbitu 5. augusta.

Dan prije slijetanja, ISRO je na društvenim mrežama rekao da se slijetanje odvija po planu i da je njegov kompleks za kontrolu misije "pun energije i uzbuđenja".

"Glatka plovidba se nastavlja", objavila je agencija na X, ranije poznatom kao Twitter.

Indija ima relativno niskobudžetni aviosvemirski program, ali koji je značajno porastao u veličini i zamahu otkako je prvi put poslala sondu u orbitu Mjeseca 2008. godine.

Najnovija misija dolazi s cijenom od 74,6 miliona dolara – što je daleko niže od onih u drugim zemljama i dokaz je indijskog štedljivog svemirskog inženjeringa.

Stručnjaci kažu da Indija može smanjiti troškove kopiranjem i prilagođavanjem postojeće svemirske tehnologije, i zahvaljujući obilju visokokvalificiranih inženjera koji zarađuju djelić plata svojih stranih kolega.

Indija je 2014. godine postala prva azijska nacija koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebalo bi da lansira trodnevnu misiju s ljudskom posadom u Zemljinu orbitu do sljedeće godine.

Najnovija misija dolazi s cijenom od 74,6 miliona dolara – što je daleko niže od onih u drugim zemljama i dokaz je indijskog štedljivog svemirskog inženjeringa. Foto: AFP

Vrlo važno

Sivan, bivši šef ISRO-a, rekao je da će napori Indije da istraži relativno nemapirani južni pol Mjeseca dati "vrlo, vrlo važan" doprinos naučnim saznanjima.

Samo su Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina prethodno postigle kontrolirano slijetanje na površinu Mjeseca.

Rusija je ranije u augustu lansirala vlastitu lunarnu sondu – svoju prvu u gotovo pola stoljeća.

Da je uspjela, pobijedila bi Chandrayaan-3 za nekoliko dana i postala prva misija bilo koje države koja je izvršila kontrolirano slijetanje oko južnog pola Mjeseca.

Međutim, sonda Luna-25 pala je u subotu nakon neutvrđenog incidenta dok se pripremala za spuštanje.

TRT Balkan