“Potencijalna eksploatacija ovih tipova AI sistema od kriminalaca pruža mračnu perspektivu“, rekao je Europol.       Foto: Reuters

Kriminalci bi mogli iskoristiti prednosti veštačke inteligencije kao što je ChatGPT da počine prevare i druge sajber zločine, upozorila je Evropska policijska agencija.

Od krađe identiteta do dezinformacija i zlonamernog softvera, brzo evoluirajuće sposobnosti chatbotova će se koristiti ne samo za poboljšanje čovečanstva, već i za njegovu prevaru, navodi Europol u novom izveštaju u ponedeljak.

Kreiran od američkog startapa OpenAI, ChatGPT se pojavio u novembru i brzo su ga uhvatili korisnici koji su bili zadivljeni kako jasno odgovara na teška pitanja, piše sonete ili kod, pa čak i polaže ispite.

“Potencijalna eksploatacija ovih tipova AI sistema od kriminalaca pruža mračnu perspektivu“, rekao je Europol sa sedištem u Hagu.

Europolova nova „Laboratorija za inovacije“ razmatrala je upotrebu chatbotova u celini, ali se fokusirala na ChatGPT tokom niza radionica jer je to najatraktivniji i najšire korišćen, navodi se.

Kriminalci bi mogli koristiti ChatGPT da “značajno ubrzaju proces istraživanja“ u područjima o kojima ne znaju ništa, otkrila je agencija.

To bi moglo uključivati izradu teksta za počinjenje prevare ili davanje informacija o tome “kako provaliti u dom, o terorizmu, o sajber kriminalu i seksualnom zlostavljanju dece“, navodi se.

Propaganda i dezinformacije Sposobnost chatbota da oponaša stilove govora učinila ga je posebno učinkovitim za krađu identiteta, u kojem su korisnici u iskušenju da kliknu na lažne linkove e-pošte koji potom pokušavaju ukrasti njihove podatke, navodi se u saopštenju.

Sposobnost ChatGPT-a da brzo proizvede tekst koji zvuči autentično čini ga “idealnim za svrhe propagande i dezinformacija, jer omogućava korisnicima da generiraju i šire poruke koje odražavaju specifičnu priču uz relativno malo truda.“

ChatGPT se takođe može koristiti za pisanje kompjuterskog koda, posebno za netehnički nastrojene kriminalce, Europol je rekao. „Ova vrsta automatizovanog generisanja koda posebno je korisna za one kriminalne aktere sa malo ili nimalo znanja o kodiranju i razvoju“, navodi se u saopštenju.

Rano istraživanje američko-izraelske informatičke kompanije o sajber pretnjama Check Point Research (CPR) pokazalo je kako se chatbot može koristiti za infiltriranje u onlajn sisteme kreiranjem „fišing“ (phishing) email-ova, saopštio je Europol.

Iako je ChatGPT imao zaštitne mere, uključujući moderiranje sadržaja, koje neće odgovoriti na pitanja koja su klasifikovana kao štetna ili pristrasna, one bi se mogle zaobići pametnim uputama, rekao je Europol.

AI je još uvek bio u ranoj fazi i “očekivalo se da će se njegove sposobnosti s vremenom dodatno poboljšati“, dodaje se.

"Od najveće je važnosti da se podigne svest o ovom pitanju, kako bi se osiguralo da se sve potencijalne rupe u zakonu otkriju i zatvore što je pre moguće", rekao je Europol.

TRT Balkan / agencije