Fotografija galaksija koje nikada ranije nisu viđene ljudskim okom.     Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden podijelio je s javnošću jednu od prvih fotografija u punoj boji snimljenu svemirskim teleskopom “James Webb“, koji je u vlasništvu Američke svemirske agencije (NASA).

Na ceremoniji održanoj u Bijeloj kući, zvaničnici NASA-e informirali su Bidena o prvoj fotografiji koju je snimio teleskop posmatranjem dubina svemira.

Biden je naglasio kako će fotografije i razmjena podataka NASA-e biti historijske.

“Ove fotografije će pokazati cijelom svijetu da Amerika može učiniti velike stvari, a posebno će podsjetiti američku djecu da ništa nije iznad naših mogućnosti“, rekao je Biden i dodao da je ovo pokazatelj moći SAD-a.

Nakon Bidenovog govora, javnosti je predstavljena fotografija galaksija koje nikada ranije nisu viđene ljudskim okom. Fotografija o kojoj je riječ je najdublja i najjasnija fotografija galaksija u svemiru ikada snimljena.

Webb opservatorij vrijedan 9 milijardi dolara - najveći i najmoćniji teleskop svemirske nauke ikad lansiran.     Foto: Reuters

Direktor NASA-e Bill Nelson također se obratio prisutnim nakon predstavljanja ove fotografije.

“Prije 100 godina vjerovali smo da postoji samo jedna, a sada znamo da postoje milijarde galaksija“, rekao je Nelson.

Navodeći kako ovaj teleskop pokušava doprijeti do 13 milijardi godina starih tajni svemira, Nelson je rekao da će teleskop “James Webb“, pomoću hemijskih studija koje će vršiti na ovim planetama, pokušati utvrditi ima li života na njima.

NASA će tokom dana podijeliti više fotografija i podataka svemirskog teleskopa “James Webb“.

TRT Balkan / agencije