Astronaut Frank Rubio postavio je novi američki rekord u svemirskim letovima, nadmašivši prethodni rekord od 355 uzastopnih dana na svemirskoj stanici.     Foto: Reuters

Američki astronaut, koji je svojevremeno kao vojnik služio i u misiji u Bosni i Hercegovini, Frank Rubio, postao je rekorder NASA-e po broju provedenih dana u kontinuitetu u svemiru, tačnije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

“Astronaut Frank Rubio upravo je postavio novi američki rekord u svemirskim letovima, nadmašivši prethodni rekord od 355 uzastopnih dana na svemirskoj stanici. Ovo je sada najduža misija za bilo kojeg od naših NASA-inih astronauta. On bi trebao da se vrati na Zemlju 27. septembra, nakon što će u svemiru provesti 371 dan“, objavila je NASA na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Prethodni rekord postavio je u martu 2022. godine astronaut Mark Vande Hei.

Rubio je lansiran na ruskom svemirskom brodu Sojuz MS-22 21. septembra 2022. zajedno s kosmonautima Sergejem Prokopjevom i Dmitrijem Petelinom.

Planirano je da se posada vrati na Zemlju nakon otprilike šest mjeseci, ali zbog velikog curenja rashladne tekućine, njihova svemirska kapsula je morala da se vrati na Zemlju bez svoje posade ovog marta.

Nova svemirska letjelica je poslana da dovede posadu kući, ali ne prije nego što je Rubio oborio američki rekord za najduži boravak u svemiru. Istraživače zanimaju efekti dugotrajnog svemirskog leta na ljudsko tijelo, uključujući to kako mikrogravitacija utječe na koštanu masu.

Ali svjetski rekord za najduži pojedinačni boravak u svemiru pripada ruskom kosmonautu Valeriju Poljakovu, koji je proveo 437 dana u Zemljinoj orbiti.

Poljakov je umro prošlog septembra u 80. godini. NASA je odabrala Rubija da se pridruži klasi kandidata za astronauta 2017, prema NASA-i, a on se prijavio na dužnost u augustu 2017.

Rubio je iz Floride i Vojnu akademiju SAD-a završio je 1998. godine, a doktorirao je 2010. godine na Univerzitetu zdravstvenih nauka Uniformed Services.

Rubio je također služio kao pilot helikoptera Blackhawk i letio je više od 1.100 sati, uključujući i tokom misija u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Iraku.

Od augusta 2017. godine je član NASA-e.

TRT Balkan / agencije