Naglasio je da se samo na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije kontinuirano negira genocid u Srebrenici.     Foto: AA

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da na svako negiranje genocida u Srebrenici treba da mnogo efikasnije reaguje Tužilaštvo BiH na osnovu zakona o zabrani negiranja genocida.

“Imaju dobru pravnu osnovu da mogu pokrenuti takve postupke i privesti pravdi one koji negiraju genocid i koji pokušavaju da naprave grubu reviziju istorije. To su oni isti koji glorifikuju ratne zločince i koji agresiju na Bosnu i Hercegovinu proglašavaju građanskim ratom“, kazao je Zvizdić u razgovoru za Anadolu povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Negiranje genocida je podrška projektu planiranja i izvršenja samog genocida. Kao što znamo, to je zadnja faza u definiciji zločina genocida i očekujem da domaće institucije budu efikasnije, prije svega, Tužilaštvo, pa onda i sudovi, da budu depolitizirane kada govorimo o ovako važnim stvarima kao što je negiranje genocida“, rekao je Zvizdić.

Ne postoji skoro nijedna država koja ne obilježava 11. juli

Naglasio je da se samo na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije kontinuirano negira genocid u Srebrenici.

“Mislim da je svim ljudima u Bosni i Hercegovini sve jasno. Mislim da je i međunarodnoj zajednici sve jasno. Ne postoji skoro nijedna država koja na neki način ne obilježava 11. juli kao sjećanje na zločin genocida u Srebrenici. Ostao je još samo ovaj prostor bh. entiteta RS i Srbija koji uporno i konzistentno protiv svih presuda nastaje da ospore genocid u Srebrenici i sve druge zločine koji su izvršeni diljem Bosne i Hercegovine“, kazao je Zvizdić.

Kako je rekao, postoje brojni nepobitni dokazi o genocidu u Srebrenici koji su dokumentovani te stoga pokušaji revizije istorije neće uspjeti.

Dodik sam ubrzava svoj odlazak sa političke scene

Komentarišući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će blokirati raspodjelu sredstava za Federaciju BiH iz grant sredstava Evropske unije, Zvizdić je kazao da se Dodik “polako gubi u bespućima svog političkog djelovanja“.

“Suština je da je Dodik okružen velikim brojem egohranitelja njegove politike i on živi u opsadnom stanju potpuno odvojen od realne politike. Ovo što radi Dodik je da on sam ubrzava svoj odlazak sa političke scene. Blokiranje bilo kakvih projekata od strane predstavnika RS-a uvijek se kao bumerang vrati i nanosi štetu, ne tim političarima iz RS-a, jer oni dobro žive, nego nanosi štetu građanima Bosne i Hercegovine, posebno građanima bh. entiteta RS. Nikakav efekat neće proizvesti funkcioneri RS-a ako budu blokirali bilo kakve projekte na nivou Bosne i Hercegovine, projekte koji idu ka Federaciji BiH. Federacija BiH je dva ili tri puta ekonomski jača od bh. entiteta RS koji se nalazi u punoj političkoj, društvenoj i ekonomskoj regresiji. Nedostatak novca Dodika čini dodatno nervoznim“, istakao je Zvizdić.

Naglasio je da da ne pristaje na logiku i tumačenja da državne institucije ne mogu zaustaviti Dodika u njegovim izjavama i nastupima kojima se narušava ustavni poredak.

“Državne institucije imaju i kapacitet i snagu da zastave svakoga onoga ko radi na rušenju ustavnog poretka jer niko ne može imati imunitet ko radi na rušenju ustavnog poretka. Državne institucije su osposobljene da zaustave Dodika i to će se sasvim sigurno desiti uz pomoć međunarodne zajednice ili ne. Onog momenta kada Dodik potpiše ukaz o stupanju na snagu zakona u RS-u on svjesno ulazi u prostor krivičnog djela. Tada Tužilaštvo ne može čutati, Tužilaštvo mora otvoriti predmet i Dodik mora biti saslušan“, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dodik je u međuvremenu u petak potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a. Riječ je o izmjenama Zakona koje je Narodna skupština RS-a usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine.

Dodikovim potpisom Službeni glasnik RS-a neće objavljivati odluke visokog predstavnika, što predstavlja direktno antidejtonsko djelovanje i udar na državu BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS-a.

Komentarišući posljednje odluke koje je donio Schmidt, Zvizdić je kazao da nije ni očekivao da će prva odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini biti smjena Dodika.

“To tako jednostavno ne ide. To ne bi bilo ni opravdano uraditi. Prvo se mora stvoriti zakonska pretpostavka, pa ako on nastavi kršiti zakon onda idu sankcije koje u konačnici znače zabranu političkog djelovanja i Dodik ide tim putem“, pojasnio je Zvizdić.

Odnosi BiH i Turkiye

Dotakao se i teme odnosa Bosne i Hercegovine i Turkiye, napominjući da zvanična Ankara vodi uravnoteženu politiku prema svim državama Zapadnog Balkana.

“Naši odnosi sa Turkiye se vrlo često definiraju kao izuzetno prijateljski, ali bih ja tome dodao da su naši odnosi na samo prijateljski nego i strateški, što je izuzetno važno u ovoj geopolitičkoj i ekonomskoj situaciji. Ta definicija strateškog razvoja odnosa sa Turkiye je izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odigrao ključnu ulogu u razvoju prijateljskim i strateških odnosa dvije države.

“Erdogan je na ispravan način shvatio važnost i Bosne i Hercegovine i Balkana, vodeći jednu uravnoteženu politiku prema svim zemljama Zapadnog Balkana, naravno obojenu posebnim emocijama kada su u pitanju Bošnjaci“, rekao je Zvizdić.

Dodao je da je rast i razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turkiye primjetan na svim poljima, posebno u ekonomiji.

“Prije 20 godina vanjskotrgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Turkiye bila je manja od 100 miliona dolara, a 20 godina kasnije veća je od milijardu dolara, što znači da je ostvaren rast za deset puta, a takva je situacija i na polju kulture, obrazovanja i na svim drugim poljima“, rekao je.

Zvizdić je naglasio da razvoj odnosa između dvije države svakako ide uzlaznom putanjom.

“Mi treba da pripremimo kvalitetne projekte i privučemo veći broj investitora iz Turkiye. Kada govorimo o geopolitičkoj situaciji i budućnosti Bosne i Hercegovine i jednoj vrsti garancije očuvanja integriteta, suvereniteta i mirne budućnosti, onda je Turkiye ne samo prijatelj nego i strateški partner koji čvrsto stoji iza svih naših vanjskopolitičkih ciljeva. Turkiye je uvijek čvrsto stajala iza dva vanjskopolitička cilja Bosne i Hercegovine, a to su evropske integracije i NATO integracije. Ja očekujem da ćemo u narednom periodu povećati ne samo vanjskotrgovinsku razmjenu nego da će naši odnosi u svim sferama života biti dodatno unaprijeđeni“, kazao je Zvizdić.

Također je uputio čestitke Numanu Kurtulmusu na izboru za predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turkiye, te ga je pozvao da uskoro posjeti Bosnu i Hercegovinu kako bi dodatno radili na unapređenju saradnje dvije države.

TRT Balkan / agencije