Olujno nevrijeme praćeno snijegom, kišom i vjetrovima uzrokovalo je zaobraćajni kolaps i prekide snabdijevanja električnom energijom širom regiona.     Foto: AA

Padala su stabla, zatvorene su saobraćajnice, na obali puše bura, dolazi do prekida snabdijevanja električnom energijom, a sve zbog najnovijih vremenskih nepogoda praćenih nanosima kiše i snijega u zemljama regiona.

Hrvatska: Zatvorene sve ceste iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti

Do daljnjega nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti Hrvatske i obrnuto, zbog loših meteoroloških uvjeta.

Iz Hrvatskog auto-moto kluba (HAK), zbog većeg broja vozila koja su već isključena iz prometa na odmorištima i parking mjestima savjetuju da se ne kreće na put na relaciji Dalmacija unutrašnjost zemlje i obrnuto.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autoceste A1 između čvorova Bosiljevo i Maslenica (Rovanjska), A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državnu cestu DC3 Karlovac-Vrbovsko-Delnice-Kikovica (stara cesta kroz Gorski kotar). "Prometna policija će povremeno isključivati vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila", navode iz HAK-a.

Nadzorne kamere HAK-a zabilježile su ceste prekrivene snijegom širom Hrvatske.     Foto:  HAK

Dodaju kako uz obalu puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Ravnateljstvo civilne zaštite Hrvatske saopštilo je u nedjelju da je od subote naveče zaprimilo više dojava građana o posljedicama jakog vjetra, kiše i snijega na području nekoliko županija.

Prijave iz Zagreba i Zagrebačke županije najviše su se odnosile na grane i stabla koja su pala na prometnice oštetivši električne i telekomunikacijske kablove. Također je zaprimljeno i više dojava o ispadima električne energije na području Samobora, Zaprešića i Brezovice. Većina kravora je otklonjena.

Jak vjetar koji je jutros puhao na zagrebačkom području, srušio je stablo na Fallerovom šetalištu, koje je palo na parkirane automobile na kojima je napravljena materijalna šteta.      Foto: HINA HINA

Civilna zaštita navodi kako je drugog dana vikenda zbog ispada trafostanice iz pogona oko 1.000 potrošača ostalo bez električne energije na širem području Dvora, a da je jučer navečer zbog snježnih oborina na području grada Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio više dojava građana o padanju stabala na kolnik u nekoliko ulica.

Kako navode, jutros je u Slavonskom Brodu bez električne energije ostalo 2.200 korisnika.

U Osijeku je bilo više dojava građana o padanju stabala na kolovoz i na parkirna mjesta, pri čemu su oštećena četiri vozila i otežano je saobraćanje.

Obilne padavine i u BiH: Na snazi narandžasto i crveno upozorenje

U Bosni i Hercegovini je u nedjelju preovladavalo oblačno vrijeme sa snijegom, a u Hercegovini kiša, pljuskovi i grmljavina. Zbog obilnih padavina u Hercegovini, dijelovima zapadne, jugozapadne i jugoistočne Bosne na snazi je narandžasto upozorenje, dok je za jug upaljen crveni meteoalarm.

Zbog novih sniježnih padavina koje su zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, tokom dana se vozilo po zasniježenom kolovozu.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) posebno skreću pažnja na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na šire područje Srebrenika, Gradačca, Olova, Kladnja i Skender Vakufa/Kneževa.

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje i na putevima: Donji Vakuf-Turbe (Komar), Tarčin- Bradina (Ivan Sedlo), Sarajevo-Rogatica (Romanija) i Trnovo-Foča (Rogoj). U tim krajevima na dionicama u višim predjelima preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila.

Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije. Zbog obilnih kišnih padavina u ostatku zemlje, oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa ili kolotraga su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji.

Snijeg koji neprestano pada od jutra nastavlja praviti smetnje u odvijanju saobraćaja na putevima na području Zeničko-dobojskom kantonu, pa tako i na magistralnom putu M-17, na kojem su od jutros evidentirane tri saobraćajne nesreće.

Snijeg izazvao odrone kamenja i padanje stabala na saobraćajnicama u ZDK-u.        Foto: FENA

Na području Općine Žepče, oko 8.15 na području Golubinje došlo je do sudara golfa te oko 8.45 sati i do izlijetanja DAF-a kod Brankovića, a oko 12 sati sudarila su se i dva putnička vozila u Vranduku kod Zenice.

"Zbog odrona na putevima i rušenja stabala, dolazi do povremenih zastoja u odvijanju saobraćaja, ali radnici Dobojputeva, koji održavaju magistralni put M-17, nalaze se na terenu te čiste snijeg i odlomljene stijene. Intervenisali su i pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Zenica, koji su uklanjali srušena stabla, koja su padala na saobraćajnice" kazao je u izjavi za Fenu dežurni operativni Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Snijeg koji od sinoć pada na području Unsko-sanskog kantona (USK) otežao je normalno odvijanje saobraćaja, ali i uslovio brojne prekide u snabdijevanju električnom energijom.

Snijeg u USK otežava saobraćaj, brojni su prekidi u snabdijevanju električnom energijom.       Foto: FENA

Poseban oprez zbog ugaženog snijega na kolovozu i teže prohodnosti, vozačima je preporučen na putnim pravcima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bihać- Bosanska Krupa. Kao kritične tačke zbog konfiguracije terena označene su lokacije Laništa, Ripačkog klanca i Grmuškog kanjona.

Zbog loših vremenskih uslova, na Graničnom prelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone.

Duga su zadržavanja i na izlazu iz BiH, na Graničnom prelazu Maljevac u Velikoj Kladuši. Veći dio Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, ali i drugih općina u USK trenutno je bez snabdijevanja električnom energijom.

Iz Elektrodistribucije Bihać potvrđeno je da su sve raspoložive ekipe na terenu, te da rade na otklanjanju brojnih kvarova.

U zapadnoj zbog snijega Srbiji saobraćajni kolaps

Na teritoriji zapadne Srbije u nedelju tokom popodnevnih sati snijeg je počeo intenzivnije padati što je izazvalo kolaps na putevima, saopšteno je iz JP Putevi Užice.

"Intenzitet snežnih padavina se pojačava, stoga smo morali da izvršimo obustavu teretnog saobraćaja na svim dionicama osim limske doline. Situacija je teška, ali borimo se. Pojačavamo mehanizaciju sa 12 na 17 mašina. Teška mehanizacija izlazi na Borovu Glavu i Debelo Brdo", izjavio je za agenciju RINA Alen Mušanović iz JP Putevi Užice.

Na dionici magistrale od Nove Varoši ka Prijepolju u blizini mjesta Bistrica došlo je do saobraćajne nezgode kada je jedno putničko vozilo sletjelo s puta i izazvalo zastoj u saobraćaju.

Snijeg već satima pada i na teritoriji opštine Ivanjica gde su glavne saobraćajnice i dalje prohodne, međutim jake padavine najviše problema prave u planinskim selima.

TRT Balkan / agencije