Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film.     Foto: Fena

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. Za ostvarenje kojim se zatvara ovogodišnji SFF izabran je film Pjera Žalice “Praznik rada“.

Prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Takmičarskog programa - igrani film, Takmičarskog programa - dokumentarni film, Takmičarskog programa - kratki film i Takmičarskog programa - studentski film.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma 21 film je imao svjetsku, sedam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan bh. premijeru.

U Takmičarskom programu - igrani film prikazano je osam ostvarenja. U Takmičarskom programu - dokumentarni film prikazana su 22, a u Takmičarskom programu - kratki film deset. U Takmičarskom programu - studentski film prikazano je 11 filmova.

U Takmičarskom programu - igrani film dodijeljena su Srca Sarajeva, za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Nagradu za najbolju režiju dobili Maryna Er Gorbach i film “Klondike” rađen u koprodukciji sa TRT Sinema

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobilo je ostvarenje ”Sigurno mjesto” Juraja Lerotića. Srce Sarajeva za najbolju režiju dobili su Maryina Er Gorbach i film ”Klondike“.

Film je snimljen uz podršku Ukrajinske državne filmske agencije i Generalnog direktorata za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Turkiye te Turske radio-televizije (TRT). Režiserka je na dodjeli kazala kako je ovo poseban trenutak i istakla kako je Sarajevo odlično za film.

Za najbolju glumicu Srce Sarajeva dobila je Vicky Krieps za ulogu u filmu ”Korzet“, a za najboljeg glumca Juraj Lerotić za ulogu u sopstvenom redateljskom ostvarenju ”Sigurno mjesto”.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Muzej revolucije“, Srđana Keče, a najboljim kratkim dokumentarnim filmom ”Mi… kompozicija” Visara Jusufija.

Specijalna nagrada žirija za najbolji kratki dokumentarni film pripala je “Babajanji“ Ante Zlatka Stolice.

Nagradu za ljudska prava dobio je film ”Veće od traume“ Vedrane Pribačić.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobilo je ostvarenje ”Naopako (Amok)“ Balazsa Turala, dok je najbolji studentski film ”Nije zima za komarce“ Josipa Lukića i Klare Šovagović.

Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dobio je film “Aftersun“ Charlotte Wells.
Film ”Pet poslijepodne kraj mora“ Valentina Stejskala dobitnik je specijalne nagrade za kratki film.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni film otišla je ostvarenju Igora Ivanka, ”Krhko sjećanje“.

TRT Balkan / agencije