Inicijativa za slobodnu Palestinu organizirala je bdijenje za ubijene u Palestini, Libanu, Siriji i Sudanu.      Foto: AA

Inicijativa za slobodnu Palestinu organizirala je bdijenje za ubijene u Palestini, Libanu, Siriji i Sudanu​ na Trgu kralja Tomislava.

Inicijativa za slobodnu Palestinu organizirala je polaganje cvijeća i paljenje svijeća u znak sjećanja na izgubljene živote uz spomenik Kralju Tomislavu u zagrebačkom gradskom centru. Pozvali su i inicijative u drugim gradovima da se pridruže organizaciji bdijenja u podršci obiteljima i zajednicama ubijenih, izbrisanih, izmučenih i nestalih.

“Večeras smo se okupili da odamo počast svim nevino stradalim žrtvama Palestine, Libana, Sudana i Sirije. Odajemo počast i svim stradalima u Bosni uslijed vremenskih nepogoda i poplava. Tu smo i da odamo počast svim žrtvama zlog graničnog režima, posebno migrantima koji su pokušali pronaći sreću u drugim zemljama. Ovo je skup mira, ovo je skup koji ne poznaje vjeru ni naciju”, poručila je Ratka Višnjić iz ove inicijative.

Uz paljenje svijeća i čitanje poezije, stotinjak okupljenih mirno su iskazali svoju solidarnost sa žrtvama rata na Bliskom istoku.

“Tugujemo za svakim izgubljenim životom, za svakom osobom koja je nastojala izgraditi siguran i ispunjen život za sebe i ljude koje voli, slobodan od straha i nasilja. Kolektivnim okupljanjem želimo se sjetiti i djece čija su djetinjstva okrutno prekinuta te iskazati duboku pobunu protiv nastavka genocidâ koji se najtočnije mogu opisati kao ratovi protiv djece”, poručuju organizatori.

Inicijativa upozorava kako je oko 16.500 djece brutalno i ciljano ubijeno u genocidu u Gazi.

"S dubokom nevjericom i u šoku gledamo nastavak ovog genocida u Libanu gdje je u samo dva dana izraelskog bombardiranja ubijeno više od 50 djece, a ne zaboravljamo da je u sukobu u Sudanu, koji traje već 17 mjeseci, ubijeno više od 1.000 djece, a u Siriji više od 33.000 od 2011", navode organizatori.

Bdijenje će se održati i u subotu, 5. oktobra u Sisku, kraj spomen fontane “Nedovršena igra” u neposrednoj blizini Kristalne kocke vedrine.

TRT Balkan / agencije