Najmanje 19 osoba je, usljed poplava i klizišta, smrtno stradalo u BiH.       Foto: AA

19 mrtvih – epilog je današnjeg crnog dana za Bosnu i Hercegovinu.

Prije nešto manje od 24 sata, obilne padavine zahvatile su nekoliko bh. općina.

Općina Jablanica je, na najteži mogući način, pretrpjela najveću štetu.

Do trenutka objave ovog članka, zvanični podaci, pristigli iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona govorili su o 16 mrtvih osoba.

Za mnogim osobama se tragalo tokom dana, a operacije potrage i spašavanja unesrećenog stanovništva nastavit će se i narednih dana.

Strahuje se da će ova brojka biti mnogo veća.

Tri žrtve u Fojnici

Strašna sudbina zadesila je i stanovnike Srednjobosanskog kantona, a najgora situacija zabilježena je u Fojnici u kojoj je, prema službenim informacijama, troje građana izgubilo život.

Obilne padavine zabilježene u posljednja 24 sata nanijele su ogromne probleme i stanovnicima Konjica, Kreševa, Tarčina, Drvara i Kiseljaka, no, na svu sreću, u ovim općinama nije bilo ljudskih žrtava.

Za sada se, na ovim područjima, govori „samo“ o materijalnim posljedicama.

Stanovništvo ujedinjeno

Tokom dana Bosnom i Hercegovinom su bile raspoređene sve raspoložive ekipe za spašavanje ugroženog ljudstva.

I, dok su se profesionalci borili sa silinom majke prirode, ostatak zemlje se ujedinjavao u prikupljanju pomoći za ugrožene.

Brojne humanitarne organizacije pokrenule su apele za prikupljanje pomoći, te su, za manje od 24 sata, Bosanci i Hercegovci skupili stotine hiljada konvertibilnih maraka pomoći.

Veliko srce pokazali su i navijači i uposlenici bh. sportskih klubova koji također najavljuju akcije prikupljanja pomoći, slične poruke stigle su i od nosilaca brojnih javnih funkcija koji su, već u toku prvog dana, iz budžeta izdvojili određene iznose novca, a pomoć se očekuje i od zemalja regiona i svijeta.

TRT Balkan