Pored Sarajeva, planirana su druženja sa srednjoškolcima i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, objavio je Institut “Yunus Emre“ Sarajevo.    Foto: AA

Institut “Yunus Emre“ Sarajevo od ove godine po prvi put organizuje aktivnost pod nazivom "Seminari na temu turska mekamska muzika“.

Prvi seminar namijenjen srednjoškolcima održat će se u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo u srijedu, 11. septembra, s početkom u 9 sati.

Predavanje će održati majstor naja i profesor na Konzervatoriju za tursku muziku Istanbulskog tehničkog univerziteta Idris Melih Berse, te Mehmed Kukuruzović, koji će govoriti o historijskom razvoju turske muzike i tradicionalnim turskim instrumentima.

Osnovni cilj ovog interaktivnog predavanja jeste pružiti mladim ljudima informacije i iskustva po pitanju bogate turske muzičke tradicije, te upoznavanje sa novim i drugačijim instrumentima.

Pored Sarajeva, planirana su druženja sa srednjoškolcima i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, objavio je Institut “Yunus Emre“ Sarajevo.

TRT Balkan / agencije