Vučić, koji boravi u New Yorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, kazao je da očekuje dalje komplikacije u odnosima Rusije i Kine sa Zapadom.     Foto: AA

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, Vučić je rekao da bi se sukob u Ukrajini mogao pretvoriti u "veliki rat".

“Pretpostavljam da se iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratu, a pitanje je sada gdje su granice i hoćemo li nakon nekog vremena, možda za mjesec-dva, ući u veliki svjetski sukob, kakav nismo imali od Drugog svjetskog rata”, rekao je on.

Vučić, koji boravi u New Yorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, kazao je da očekuje dalje komplikacije u odnosima Rusije i Kine sa Zapadom.

"Očekujem da će sve što ćemo vidjeti u narednom periodu dodatno zakomplikovati odnose između Zapada i Rusije, ali i Zapada i Kine", rekao je predsjednik Srbije.

Pitanje Kosova

Vučić se dotakao i kosovskog pitanja te istakao da je još jedna država odlučila povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Prošlog mjeseca Vučić je tvrdio da sedam zemalja povlači priznanje Kosova kao nezavisne države.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, a većina država članica UN-a, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Turkiye, priznale su Kosovo kao odvojenu autonomnu državu od svog susjeda.

Srbija i dalje smatra Kosovo svojim teritorijem, dok su Rusija i Kina među zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

TRT Balkan / agencije