Punopravno članstvo Srbije u EU-u ostaje jedan od vanjskopolitičkih prioriteta i strateško opredjeljenje.             Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson s kojom je razgovarao o neregularnim migracijama, saradnji s institucijama EU-a u pogledu usklađivanja viznog režima, borbi protiv organizovanog kriminala, ali i o nastavku dijaloga s Prištinom, statusu pristupnih pregovora Srbije i reformskim procesima, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je zahvalio na pomoći EU-a u upravljanju migracijama, kao i na tome što su, kako se navodi u saopćenju, prepoznati i priznati napori Srbije u regulisanju migrantske krize "budući da je Srbija od početka ozbiljno i odgovorno prihvatila svoj dio obaveza, čime je umnogome doprinijela opštoj bezbjednosti EU-a i njegovih građana".

Vučić je naglasio kako Srbija nastavlja aktivno da radi i na postupku usklađivanja svoje vizne politike s EU-om, te da je u tom smislu, pored primjene dodatnih mjera, planirano i uvođenje viznog režima za one države iz kojih je registrovan najveći broj zloupotreba.

Navodi se kako je Vučič istakao kako očekuje da EU u narednom periodu tretira bezbjednost Srba na Kosovu kao prioritet, kao i da ova tema bude razmatrana na svim sljedećim sastancima u okviru dijaloga s Prištinom, uključujući, prije svega, hitno formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ponovio je kako punopravno članstvo Srbije u EU-u ostaje jedan od vanjskopolitičkih prioriteta i strateško opredjeljenje.

"Komesarka Johanson je poručila da se Srbija pokazala kao blizak, pouzdan i odgovoran partner Unije u rješavanju problema migracija, kao i da je za EU od velikog značaja da nastavi da pruža snažnu podršku evrointegracijama Srbije s kojom želi još tješnju saradnju u svim oblastima od značaja i obostranog interesa", navodi se u saopćenju.

TRT Balkan / agencije