Vučić je rekao da je Srbija spremna poslati pomoć BiH oko poplava, u vidu helikoptera, čamaca, svakoj vrsti podrške i pomoći, financijski.      Foto: FENA

"Dovoljno je da nam to kažu i mi ćemo to učiniti. Oni su poslali spasioce i čamac u Obrenovac i zahvalan sam na tome", rekao je Vučić koji je uputio izraze saučešća porodicama stradalih u poplavama.

Vučić je odgovarajući na novinarski upit je li Srbija spremna poslati pomoć BiH oko poplava, rekao da je Srbija spremna pomoći u helikopterima, čamcima, svakoj vrsti podrške i pomoći, finansijski.

Vučić je izjavio to tokom obilaska završnih radova na zgradi Željezničkog kolodvora u Subotici, gdje je najavio da će dionica brze pruge od Novog Sada do Subotice biti otvorena 24. novembra, što je godinu dana prije predviđenog roka, za šta su najviše zaslužni kineski graditelji.

Za dvije godine, kada brza pruga u Srbiji bude spojena s brzom prugom u Mađarskoj, iz Beograda do Budimpešte stizat će se za dva sata i 40 minuta, odnosno za sat i po iz Subotice do mađarske prijestolnice.

Vučić je u petak najavio sastanak s njemačkim kancelarem Olafom Scholzom no i dalje demantira da je sa Scholzom razgovarao ili da će razgovarati o rudarenju litija u Srbiji.

"Sastat ću se s 50 svjetskih lidera tokom mjesec dana, a govorili su da sam izoliran", kazao je Vučić te dodao kako neće prisustvovati sjednici srbijanske Skupštine o litiju jer to ne želi srbijanska oporba.

"Da su mi rekli da me žele u skupštini, ja bih sve otkazao i došao, ali oni su mucajući govorili da ne dolazim", rekao je Vučić

Predstavnici opozicije, članovi ekoloških udruga kao i građani koji ih podržavaju drže kako bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu Srbije prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, te poručuju da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.

Sjednica srbijanske Skupštine na kojoj će biti riječi o rudarenju litija bit će održana 7. oktobra nakon otkazivanja vanredne sjednice u ponedjeljak.

TRT Balkan / agencije