Na sastanku je bilo reči i o načinima za dalje unapređenje i jačanje ukupnih bilateralnih i ekonomskih odnosa.     Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Fejsalom bin Farhanom al-Saudom, s kojim je razgovarao o saradnji u oblasti odbrane, vojne industrije, energetike, a posebno o sferi obnovljivih izvora energije.

Iz kancelarije predsednika navedeno je da je Vučić zahvalio gostu na prvoj bilateralnoj poseti Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije Beogradu i dodao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje s kraljevinom, koju vidi kao potencijalno važnog partnera.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, sagovornici su se saglasili da postoje brojni neiskorišteni potencijali za razvoj partnerstva u oblasti poljoprivrede, turizma, građevinarstva, IT sektora i energetike, kao i u sferi obnovljivih izvora energije, o čemu je na sastanku posebno bilo reči. Sagovornici su takođe istakli i oblasti vojno-ekonomske, vojno-medicinske i vojno-obrazovne saradnje, koju bi u predstojećem periodu trebalo dodatno ojačati i unaprediti.

Ukazujući na brojne velike svetske kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji, Vučić je uputio poziv i poslovnim ljudima i investitorima iz Saudijske Arabije da ulažu u Srbiju i da učestvuju u zajedničkim projektima sa njihovim privrednicima.

Al-Saud je dodao da je upravo poslovna zajednica ključni faktor u izgradnji dobrih odnosa između zemalja i izrazio interesovanje za jačanje saradnje u svim domenima od obostranog interesa, te su se sagovornici saglasili da treba dodatno raditi na povezivanju poslovne zajednice dve države, kao i da bi organizacija poslovnog samite, koji bi okupio uspešne privrednike i investitore, značajno unapredila ekonomske odnose između Srbije i Saudijske Arabije.

Na sastanku je bilo reči i o načinima za dalje unapređenje i jačanje ukupnih bilateralnih i ekonomskih odnosa, ali i političkog dijaloga na svim nivoima, kao osnove za dublje međusobno povezivanje i razumevanje po pitanjima od značaja na bilateralnom i multilateralnom planu, zaključili su iz kancelarije srbijanskog predsednika.

TRT Balkan / agencije