Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na konferenciji za novinare o posljednjim dešavanjima na sjeveru Kosova. Konferenciji je prisustvovao novi lider SNS-a Miloš Vučević te načelnik generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović.      Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon današnjih demonstracija i nereda na sjeveru Kosova u kojima su povrijeđene na desetine osoba, izjavio kako će Srbija učiniti sve da sačuva mir, optužio je kosovskog premijera Albina Kurtija kako želi da "ceo region dovede do krvoprolića", te pozvao međunarodnu zajednicu da, kako je rekao, "urazumi Kurtija".

Vučić je obraćanje na konferenciji za novinare, održano u palati Srbije, započeo teškom optužbom na račun premijera Kosova Albina Kurtija.

"Iako smo mesecima govorili da Albin Kurti ima samo jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu, da dovede do krvoprolića ceo region, malo ko je želeo da čuje istinu, malo ko je hteo da razume sta je suština svega sto se tamo događa“, rekao je Vučić, tvrdeći kako je "Kurti jedini krivac“.

On je potom, kako je kazao, hronološki prenio današnja događanja na sjeveru Kosova. Vučić je, između ostalog, poručio kako su "Srbi na sjeveru Kosova danas na sve načine pokazivali da nisu za nasilje“.

Kazao je da je na sjeveru Kosova danas pomoć zatražilo 52 povrijeđenih Srba i 41 pripadnik KFOR-a najviše iz mađarskog i italijanskog kontingenta.

Vučić je također otkrio kako su već rasporedili snage u skladu sa situacijom, te kako su srbijanske snage na mjestima gdje misle da je to neophodno.

“Noćas ćemo ih na više mesta obići, nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda”, rekao je Vučić.

Kazao je također kako je za sutra zakazana sjednica s Kvintom.

“Pozivam Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob s NATO-om, ne zato što smo uplašeni, već zato što je to ono što Kurti najviše želi. Pozivam ih da protestuju na miran način, baš kao što su to i danas činili. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti progon našeg naroda na Kosovu", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da "urazumi Kaurtija", te poručio: "Ako to ne učine, plašim se da će za sve nas biti kasno. Zapuca li albanski okupator, tada će sve biti drugačije."

TRT Balkan / agencije