Predsednik Republike Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.     Foto: AA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kube Migel Dijas-Kanela Bermudes ocenili su da su odnosi dve zemlje odlični na političkom nivou, ali da je moguće unaprediti ih u oblasti zdravstva, poljoprivrede, privrede, kulture i sporta.

"Možemo da razmišljamo o tome kakve projekte sve možemo zajedno da razvijamo. Ovde smo da prenesemo da želimo da veze naše dve Vlade budu čvršće i da pojačamo saradnju na svim poljima", rekao je Bermudes.

Vučić je rekao da trgovinska razmena mora da bude mnogo veća i da je on predložio da se reafirmiše mešoviti komitet kako bi se što više razvila saradnja.

On je dodao da je Srbija u poljoprivredi samodovoljna i da ima viškove i da će videti kako da omogući izvoz hrane na Kubu, kao i da postoje mogućnosti za saradnju u biotehnologiji i saradnji u naučno-inovativnim projektima.

Vučić i Bermudes su istakli značaj međusobne podrške dve zemlje na međunarodnoj sceni.

Bermudes je rekao da se Kuba suočava sa neviđenim blokadama i sankcijama od strane SAD-a i istakao da Srbija uvek pomaže Kubi, dok je Vučić rekao da Srbija nijednom nije propustila da glasa za olakšavanje ekonomskih blokada Kube.

Vučić je istakao da je kubanski narod bratski narod Srbima i da je posebno zahvalan na podršci Kube teritorijalnom integritetu Srbije.

"Uz njih smo imali veliku podršku u latinoameričkim i karipskim zemljama. Uvek su bili od pomoći kada je reč o teritorijalnom integritetu. Na njih smo uvek mogli da računamo. Oni mogu da računaju na prijateljstvo ovog naroda", rekao je Vučić.

TRT Balkan / agencije