Dodik je rekao da je Vučića upoznao s unutrašnjim problemima u BiH.        Foto: Tanjug

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i entiteta u Bosni i Hercegovini Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o infrastrukturnim projektima na kojima zajedno rade i položaju RS-a.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da se radi na degradiranju dejtonskog položaja RS-a i da se razmišlja o samostalnosti ili ocepljenju tog bh. entiteta, dok je Vučić rekao da Srbija Dejtonski mirovni sporazum smatra suštinom funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da je Vučića upoznao sa unutrašnjim problemima u Bosni i Hercegovini i stalnim zahtevima da se razgradi ustavni dejtonski položaj RS-a i da se sada postavlja pitanje imovine.

"Situacija je potpuno bremenita i opterećena stalnim zahtevima da se razgradi ustavni, dejtonski sporazum Republike Srpske i da su oni kulminirali u jednom ignorantskom, ciničnom i bezobraznom zahtevu da se postavi imovina kao sada problem na nivou Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik.

Kako je rekao tom blokadom u vezi sa imovinom dovedene su u pitanje koncesije i dovođenje novih investitora.

"Mi cenimo u Republici Srpskoj da angažman jednog dela zapada i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira još više ustavni poredak Republike Srpske i da smo mi došli do trenutka u kome ne možemo da to pitanje odlažemo i naša odbrana jeste da mi donesemo odluku o samostalnosti, o ocepljenju Republike Srpske", istakao je Dodik.

Vučić je rekao da ga je Dodik upoznao sa svojim viđenjem stanja i odnosa kako u Bosni i Hercegovini, tako i u odnosu prema RS-u i borbi i pokušajima RS-a da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

"U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da ćemo uvek podržati ono što je dogovor sva tri konstitutivna naroda uz poštovanje Dejtonskog sporazuma", rekao je Vučić.

Vučić i Dodik rekli su i da će u naredne dve nedelje biti održana zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade RS-a na čijem dnevnom redu će biti izgradnja dva memorijalna centra posvećena žrtvama logora Jasenovac iz Drugog svetskog rata, jedan u Donjoj Gradini i Beogradu.

Vučić je najavio da će se nastaviti pomoć Srbije za Glamoč, Drvar, Petrovac i Grahovo, ali i da će pomoć biti omogućena za Sokolac, Rudo, Višegrad, Nevesinje i Bileću.

Dodik je rekao da su danas razgovarali i o projektima izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrani Buk - Bijela i putu Rača-Bijeljina.

Vučić je odgovarao na pitanja novinarima i ponovio da Srbija neće prodavati oružje ni Rusiji, ni Ukrajini dok traje sukob te dve zemlje.

TRT Balkan / agencije