Jovanović tvrdi da Državno tužilaštvo postiže zapažene rezultate.       Foto: AA

Državno tužilaštvo Crne Gore suočava se s političkim pritiscima, ali je riješeno da im ne podlegne i da nastavi da radi prema Ustavu i zakonu, poručila je vršiteljica dužnosti vrhovne državne tužiteljice (VDT) Maja Jovanović.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore trebalo je danas da održi kontrolno salušanje Jovanović i glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića, ali je na zahtjev većine članova Odbora sjednica prekinuta nakon uvodnih izlaganja predstavnika tužilaštva.

Jovanović je rekla da su pred članovima Odbora dva izvještaja u kojima se nalaze podaci o broju krivičnih prijava, istraga, optužnica... Prema njenim riječima, evidentno je da Državno tužilaštvo postiže zapažene rezultate.

Ona je navela da vjeruje da će taj trend biti nastavljen i da su vrlo striktni i beskompromisni u sprovođenju zakona, slijedeći neselektivan pristup u gonjenju vršilaca krivičnih djela.

"Državno tužilaštvo suočava se s političkim pritiscima, uvijek ima nerealnih želja i očekivanja, ali riješeni smo da ne podlegnemo pritiscima s bilo koje adrese. Politička borba ne bi trebalo da uključuje Državno tužilaštvo", kazala je Jovanović.

Ona je poručila da Državno tužilaštvo neće podleći bilo čijem pritisku i da će nastaviti da radi prema Ustavu i zakonu.

Jovanović je rekla da treba imati u vidu da je krajem marta GST preuzeo Specijalno državno tužilaštvo , pritom prije svega nekoliko mjeseci i da je ojačan tim GST s još tri tužioca i da će se u narednom periodu raditi na osnaženju SDT.

Jovanović je kazala da je retorička podrška Državnom tužilaštvu dobrodošla, ali da to nije suštinska podrška koja im je potrebna.

"Izazovi se usložnjavaju pa je potreba za modernizacijom u radu potrebnija više nego ikad", dodala je ona.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović istakao je da je u toku izrada godišnjeg izvještaja o radu i da se u dva dostavljena izvještaja nalaze podaci.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je nakon izlaganja predstavnika tužilaštva zaključio sjednicu i najavio nastavak naredne godine kada bi članovi Odbora trebalo da postavljaju pitanja.

TRT Balkan / agencije