Haxhiu je u Skupštini kazala i da se pridružuje stalnom pozivu premijera Kosova da se slučaj u Banjskoj tretira prioritetno i u saradnji sa svim nadležnim institucijama.     Foto: Reuters Archive

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiju izjavila je da je 31 vozilo zaplenjeno u slučaju terorističkog napada u Banjskoj, 24. septembra 2023. godine, dato na korišćenje Kosovskoj policiji.

Ministarka Haxhiu je u izjavi tokom plenarne sednice Skupštine Kosova rekla da će se zaplenjena sredstva koristiti za potrebe Kosovske policije.

"Agencija za konfiskovanje i upravljanje zaplenjenom imovinom pre izvesnog vremena je prihvatila odluku Suda koja se odnosi na oduzimanje 31 prevoznog sredstva povezanog sa slučajem koji istražuje Specijalno tužilaštvo, slučaj Banjska, tj. terorističkim napadom na teritoriji Republike Kosovo, kada je stradao jedan policajac. Zaplenjeno 31 prevozno sredstvo Ministarstvo pravde dalo je Kosovskoj policiji za njihove potrebe", naglasila je ministarska.

Haxhiu je predhodno na Facebooku objavila da je Ministarstvo pravde, preko službenika Agencije za konfiskovanje i upravljanje zaplenjenom imovinom, pristupilo sprovođenju pravosnažne zabrane s privremenom merom, koja se odnosi na nepokretnosti u slučaju Banjska.

Prema njenoj objavi, Agencija je započela identifikaciju pomenute imovine, što uključuje vilu za koju se smatralo da je pripadala glavnom organizatoru terorističkog napada u Banjskoj, Milanu Radojičiću na jezeru Gazivode, u Zubinom Potoku, kao i drugu imovinu u skladu sa Zakonom o upravljanju oduzetom imovinom i po nalogu Suda.

Haxhiu je u Skupštini kazala i da se pridružuje stalnom pozivu premijera Kosova da se slučaj u Banjskoj tretira prioritetno i u saradnji sa svim nadležnim institucijama.

"Za nas je iznenađujuće da još uvek nema optužnice od strane Tužilaštva za ovaj slučaj, kada su već poznata imena terorista, imena zločinaca koji su predvodili ovaj teroristički napad", naglasila je ona.

Haxhiu je dodala da su učesnici terorističkog napada u Banjskoj već na listi INTERPOL-a, ali je naglasila da kosovske vlasti neočekuju da će Srbija reagovati.

TRT Balkan / agencije