Von der Leyen je izjavila da će Evropska unija pružiti pomoć BiH nakon katastrofe.     Foto: AA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u Bosnu i Hercegovinu, a odmah po dolasku posjetila je Donju Jablanicu kako bi obišla poplavljena područja.

U Donju Jablanicu je stigla u pratnji predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto i generalmajora i komandanta EUFOR-a Laszla Stizca.

Von der Leyen su dočekali premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša i šef baze međunarodnih operacija HNK-a Emil Balavac, te načelnici Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, kao i brojni predstavnici spasilačkih timova.

Predsjednica Evropske komisije je obišla područje u Donjoj Jablanici, koja je najviše pogođena katastrofalnim poplavama koje su pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine početkom oktobra.

Također je detaljno informisana o trenutnom stanju na tom području i o aktivnostima koje se provode kako bi se pomoglo ljudima koji su pogođeni poplavama i klizištima.

Von der Leyen je izjavila da će Evropska unija pružiti pomoć BiH nakon katastrofe.

"Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima koji su doživjeli strašna iskustva. Informisana sam da je katastrofa počela usred noći, ljudi nisu imali nikakvu šansu da napuste područje, Želim vam kazati da je Evropska unija uz vas, Evropa je s vama, nismo ovdje nakratko nego dugoročno kako bi vam pomogli, prije svega, da rekonstruišete i obnovite ovo nakon katastrofe. Bićemo i dalje uz vas, vi ste nam prijatelji i partneri, zemlja kandidat za članstvo u EU", rekla je Von der Leyen.

Predsjednica Evropske komisije će u petak održati sastanke s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH.

Poslije posjete Bosni i Hercegovini, u okviru turneje na Zapadnom Balkanu, Von der Leyen će se sastati s najvišim zvaničnicima Srbije, Kosova i Crne Gore. Prethodno je posjetila Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

“Ovo će biti prilika da se razgovara o napretku partnera sa Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, kao i o Planu rasta EU-a od 6 milijardi eura“, objavila je ranije Evropska komisija.

U poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini koje su se dogodile 4. oktobra na području Jablanice poginulo je 19 osoba, na području općine Konjic pet, a općine Fojnica tri.

TRT Balkan / agencije