Istakla je također da će EU razmatrati i pružanje pomoći BiH iz Fonda solidarnosti, koji je na raspolaganju zemljama članicama prilikom prirodnih nepogoda.     Foto: AA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina u prošlosti mnogo puta pokazala da može ostvariti rezultate na putu prema Evropskoj uniji (EU) kada djeluje jedinstveno.

Von der Leyen je u okviru posjete Bosni i Hercegovini održala sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, a prije toga se susrela i s članovima Predsjedništva BiH, dok je u četvrtak poslijepodne posjetila Donju Jablanicu, koja je najviše stradala u nedavnim poplavama i klizištima.

Predsjednica Evropske komisije je još jednom izrazila saučešće članovima porodica stradalih u nedavnim poplavama u BiH.

"Bolno je bilo gledati razmjere katastrofe na području Jablanice. Želim poslati poruku svima da je EU bila uz vas i da ćemo nastaviti pružati podršku. Aktivirali ste i Mehanizam civilne zaštite Evropske unije i u okviru toga mehanizma, mnoge zemlje su odgovorile odmah što pokazuje koliko prijatelja BiH ima", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

Istakla je također da će EU razmatrati i pružanje pomoći BiH iz Fonda solidarnosti, koji je na raspolaganju zemljama članicama prilikom prirodnih nepogoda.

"Fond solidarnosti je fond koji redovno koriste zemlje članice prilikom nepogode i katastrofa, ali je i otvoren i za zemlje koje imaju kandidatski status. To ćemo naravno razmatrati, ali pored toga smatrali smo da vam je potrebna pomoć odmah i zato smo donijeli odluku da se odmah, bez odlaganja. mobiliziraju sredstva u iznosu od 20 miliona eura, a potom slijedi faza oporavka i sanacije koja će biti podržana kroz Fond solidarnosti", kazala je Von der Leyen.

Izrazila je zahvalnost na posvećenosti BiH na evropskom putu.

"Ova zemlja je jako puno odmakla uz naporan rad i konačno ste došli do kandidatskog statusa. Također je donesena i odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Još je puno toga ostalo, ali znam da naporno radite na usvajanju zakona. Zato, najiskrenije želim da ova zemlja napravi iskorake na evropskom putu", rekla je.

Naglasila je da je vrlo važno da BiH djeluje jedinstveno kako bi mogla efikasnije provoditi reforme i ostvariti rezultate na evropskom putu.

"Bosna i Hercegovina je i u prošlosti mnogo puta pokazala da može ostvariti rezultate kada djelujete i nastupate jedinstveno i nadam se da ćemo u budućnosti vidjeti još više takvog jedinstvenog pristupa", kazala je Von der Leyen.

Poručila je da će pitanje proširenja EU-a biti apsolutni prioritet tokom njenog drugog mandata.

"Apsolutno je ključno da nastavljamo zajednički na ovom putu sa svim instrumentima i alatima i sredstvima koja su nam na raspolaganju da to postane realnost. Ja sam odlučna da ovo zaista bude pravi, zajednički iskorak zajedno sa Bosnom i Hercegovinom", rekla je.

Potom je naglasila značaj dvije inicijative Plan rasta za Zapadni Balkan i Investicijski plan za Zapadni Balkan.

"Plan rasta za Zapadni Balkan je naša mapa puta koja bi trebala da omogući već u ovim fazama integrisanje određenih privrednih djelatnosti na naše zajedničko tržište, tržište Evropske unije. Dakle, otvaramo tržište kompanijama iz Bosne i Hercegovine u smislu pristupa, ali, naravno, potrebne su određene reforme da se provedu kako bismo svi imali jednake uslove, a reforme prate i finansijska sredstva koja bi osigurali. Stojimo vam na raspolaganju da zajednički finaliziramo Plan rasta. Bosna i Hercegovina itekako zaslužuje ovu priliku", kazala je Von der Leyen te dodala:

"Još jedna od inicijativa koju bih spomenula je Investicijski plan za Zapadni Balkan, koji, evo, već puni četvrtu godinu. Do sada je pokazao stabilne rezultate, mobilizirao preko tri milijarda eura u investicijama, prije svega, u smislu čistih energija. Vi znate da je EU do 2050. postavila cilj karbonske neutralnosti, potrebno je, naravno, radimo, ne samo sa našim zemljama članicama već i onima koji teže članstvu da zajednički radimo na ovom cilju karbonske neutralnosti", rekla je Von der Leyen.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u četverodnevnoj posjeti regiji Zapadnog Balkana, a već je posjetila Albaniju i Sjevernu Makedoniju, dok nakon posjete Bosni i Hercegovini putuje u Srbiju, Kosovo i Crnu Goru.

TRT Balkan / agencije