Vlada Kosova je na današnjoj sednici uvela nove sankcije grupi Wagner.     Foto: AA

Vlada Kosova je na današnjoj sednici uvela nove sankcije grupi Wagner, kriminalnoj transnacionalnoj organizaciji, koja pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini, kako bi se usaglasila sa sankcijama međunarodnih partnera.

Na sednici je sankcije predstavio prvi zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi koji je kazao da Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova predlaže izmene i dopune vladine odluke od maja prošle godine u vezi primene međunarodnih sankcija, uvedenih od Sjedinjenih Američkih Država, prema grupi Wagner, koja pomaže ruskoj agresiji nad Ukrajinom.

“Sjedinjene Američke Države, Departman trezora za kontrolu stranog bogatstva, 26. januara ove godine, preduzele su ograničene mere prema grupi Wagner, kao kriminalne transnacionalne organizacije, uključujući i globalnu mrežu podrške Wagneru, vojni sektor Rusije i Putinove prijatelje. Te sankcije su uvedene kako bi se degradirao kapacitet Ruske Federacije za vođenje rata u Ukrajini, sankcionisanjem 8 pojedinaca, 16 subjekata i 4 aviona”, kazao je Bislimi.

Vlada Kosova je danas izdvojila i budžetska sredstva za ovu godinu u iznosu od 305,7 hiljada eura za finansijsku podršku ukrajinskim i avganistanskim novinarima, smeštenima na Kosovu.

TRT Balkan / agencije