Dogovoreno je trenutno smanjenje prisustva policije.     Foto: FENA

Cilj sastanka Bislimija s Lajčakom u Bratislavi bio je stvaranje preduvjeta za jačanje fokusa na punu i bezuvjetnu primjenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta.

U tom kontekstu, kako se navodi, dogovorili su se oko trenutnog smanjenja prisustva policije.

"Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepoduzimanjem radnji koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije na sjeveru. To podrazumijeva trenutno smanjenje prisustva policije za 25 posto, u i oko općinskih zgrada", stoji u priopćenju Kosovske vlade.

Također, navodi se da će Kosovska policija, s Euleksom i Kforom, procjeniti sigurnosnu situaciju po potrebi i posebno će da razmotri mogućnost daljnjeg smanjenja prisustva policije u i oko općinskih zgrada.

Uz to, Vlada Kosova podržava održavanje prijevremenih izbora u četiri općine na sjeveru i to nakon ljetne sezone.

"Kosovo izražava svoju posvećenost da osigura neophodnu pravnu osnovu i omogući organiziranje tih izbora. EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosljeda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primjena svih članova sporazuma. Navedene radnje bit će završene u roku od dvije sedmice", navodi se u priopćenju.

FENA