Odluka je doneta na sednici organizovanoj elektronskim putem.     Foto: Reuters

Vlada Kosova je usvojila odluku na osnovu koje se pridružuje zajedničkoj Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini. Odluka je doneta na sednici organizovanoj elektronskim putem.

Iz Vlade je saopšteno da će podrška i pomoć Ukrajini, na osnovu ove Deklaracije, biti sprovedena na osnovu zakonodavstva Republike Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da Deklaracija izražava ”bezrezervnu podršku hrabrim naporima Ukrajine da zaštiti svoje demokratske institucije od ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata”.

“Priključujući se ovoj Deklaraciji, Republika Kosovo ponavlja da je obezbeđivanje pobede ukrajinskom narodu, kao i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine, od suštinskog značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire”, napisao je Kurti na Facebooku.

On je podelio i tekst odluke pridruživanja Deklaraciji u kojoj se ističe da ruska nelegalna i ničim izazvana okupacija Ukrajine ostaje pretnja međunarodnom miru i bezbednosti.

“Dosadašnja cena ljudskih života, ekonomske stagnacije i uništavanja životne sredine, bila je katastrofalna za ukrajinski narod. Pohvaljujemo ih na njihovom hrabrom otporu u odbrani naših zajedničkih vrednosti, uključujući demokratiju, ljudska prava i svetski mir i stabilnost. Takođe izražavamo naše najdublje žaljenje i saučešće zbog njihovih gubitaka i patnji”, navedeno je u odluci.

Konstatuje se da su posledice sukoba imale uticaja i van granica Ukrajine, te da u nastojanju da skrene pažnju sa svog ilegalnog rata, Rusija pokušava da destabilizuje Balkan, uz pomoć svojih glavnih autokratskih saveznika u regionu.

“Od prvog dana sukoba, Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod, bez rezerve. Odmah smo osudili invaziju i pridružili se sankcijama SAD i EU protiv Rusije. Takođe smo izrazili spremnost da prihvatimo do 5.000 izbeglica iz sukoba i poželeli dobrodošlicu za 18 ukrajinskih novinara na Kosovu, nudeći im bezbedno mesto da nastave svoju misiju govorenja istine vlasti”, piše u odluci Vlade.

Dodaje se da sada više nego ikada, demokratski svet mora da govori jednim glasom, ka zajedničkom cilju.

“Obezbeđivanje pobede za ukrajinski narod i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine od suštinskog je značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire. Stoga, Republika Kosovo ostaje spremna da doprinese naporima predviđenim u Zajedničkoj deklaraciji i u potpunosti podržava ciljeve i vrednosti objavljene u njoj”, zaključuje se u tekstu odluke.

TRT Balkan / agencije