Vlada Kosova pokrenula je proširenje platforme “Super posao“, koja olakšava pristup mladih tržištu rada i pomaže privatnim preduzećima da zaposle mlade.      Foto: AA

Vlada Kosova pokrenula je proširenje platforme “Super posao“, koja olakšava pristup mladih tržištu rada i pomaže privatnim preduzećima da zaposle mlade.

Tim povodom Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova organizovalo je skup kojem je prisustvovao i kosovski premijer Albin Kurti.

Pre godinu dana Vlada Kosova je pokrenula platformu “Super posao“ koja podržava privatni sektor u otvaranju novih radnih mesta za mlade od 18 do 25 godina.

Kurti je rekao da se platforma pokazala uspešnom, jer je putem nje zaposleno više od 9.000 mladih.

“Platforma je postigla izuzetan uspeh jer je uspela da za godinu dana posreduje u zapošljavanju 9.394 mladih. Od toga 4.635 osoba je završilo šestomesečni period predviđen platformom ‘Super posao’, dok je od tog broja 3.108 mladih, 1.599 mladića i 1.509 devojaka, stalno zaposleno. To znači da je 67 posto radnika zaposlenih putem 'Super posao' ostalo angažovano na tržištu rada”, kazao je Kurti.

Ocenio je da je platforma omogućila mladima ne samo da steknu radno iskustvo, nego i da zasnuju stalni radni odnos i zato je odlučeno da se platforma proširi tako što će se starosna dob korisnika podići od 18 do 29 godina.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da je cilj bio da se za godinu dana zaposli 10.000 mladih i da je to već postignuto, pošto mesec januar 2024. godine nije uračunat u statistiku.

“Gledajući uspeh prve starosne grupe, bilo je neizbežno da se odlučimo na proširenje starosne grupe, da se ova šansa pruži i onima koji su napunili više od 25 godina. Ideja je na početku bila da se krene sa užim starosnim uzrastom kako bismo mogli da vidimo gde bi moglo biti kašnjenja u procesu i sa kakvim izazovima možemo da se suočimo. Trudili smo se sve ovo vreme da prevladamo izazove koje smo imali“, naglasio je ministar.

Murati je kazao da na Kosovu ima oko 10.000 preduzeća koja su se do sada registrovala na platformi "Super posao", koja imaju spisak poslova i spremna su da prime nove ljude preko platforme. Takođe, prema njegovim rečima, oko 18.000 mladih je otvorilo račune i bilo je aktivno u traženju posla preko platforme.

Vladina platforma “Super posao“ predviđa subvenciju plata do 264 evra od Vlade Kosova za prvih šest meseci zapošljavanja mladih osoba.

TRT Balkan / agencije