“Ova promena sledi kao rezultat mnogih zahteva i velikog interesovanja za registraciju vozila na 'RKS' registarske tablice”, navode iz Vlade. / Photo: AA

Vlada Kosova je produžila za 15 dana rok za preregistraciju vozila sa starih srbijanskih na "RKS" tablice, uz finansijske olakšice.

U saopštenju Vlade se navodi da je na elektronskoj sednici izmenjena i dopunjena odluka od 30. oktobra 2023. godine, kojom je produžen rok za registraciju vozila uz finansijske pogodnosti za vlasnike vozila sa tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ do 15. decembara 2023 godine.

“Ova promena sledi kao rezultat mnogih zahteva i velikog interesovanja za registraciju vozila na 'RKS' registarske tablice”, navode iz Vlade.

Zahtev za produženje roka je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova podnela Direkcija sever Kosovske policije.

Zamenik direktora policije za region Sever Veton Elshani ranije danas potvrdio je za Anadolu da je zbog interesovanja građana upućen zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova da se rok za preregistraciju vozila, uz finansijske olakšice, produži za 15 dana.

Elshani je naveo da je od 1. novembra do danas više od 3.000 vozila prergistrovano na RKS tablice. Po procenama je bilo da na severu Kosova ima oko 10.000 vozila, koja nisu preregistrovana na "RKS” tablice.

Prema odluci Vlade Kosova od 30. oktobra, preregistracija vozila je mogla da se obaviti od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine, uz finansijske olakšice koje uključuju carinu, administrativnu taksu u Centru za registraciju vozila, takse za registarske tablice i naknade za opremu sa potvrdom o registraciji vozila.

​​​​​​​Pitanje tablica je prošle godine dovelo do izlaska Srba iz kosovskih institucija na centralnom nivou, te iz svih lokalnih institucija na severu Kosova, uključujući policiju i pravosuđe.

TRT Balkan / agencije