​​​​​​​Svakom od 20 domaćih sportista, od 14 do 22 godine, namenjeno je po 50 hiljada evra na period od četiri godine kao pomoć i kao ulaganje u mlade talente.     Foto: AA

Vlada Kosova, posredstvom Ministarstva kulture, omladine i sporta, izdvojila je četiri miliona evra za 20 mladih sportista, koji će biti odabrani od strane stručne komisije, u cilju postizanja uspeha na Letnjim olimpijskim igrama “Los Anđeles 2028”.

Na konferenciji koja je održana sa predstavnicima sportskih institucija i čelnicima sportskih saveza Kosova, rečeno je da je cilj ove investicije postizanje što većeg broja uspeha i olimpijskih medalja.

Zamenica ministra kulture, omladine i sporta Kosova Daulina Osmani rekla je da je četiri miliona evra koje je izdvojila vlada opredeljeno samo za četvorogodišnji mandat, do Olimpijskih igara " Los Angeles 2028".

Istakla je da je predviđeno da program nazvan “Super sportisti” traje 12 godina i biće podeljen u tri glavne faze.

„Cilj su rezultati sportista na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028., kao i na Mediteranskim igrama 2030., koje će se održati na Kosovu. Bez sumnje je cilj dodatna motivacija za sve Saveze i sportiste kako bi sa tih igara doneli našoj zemlji što više rezultata, kao i sa Olimpijskih igara 2032. godine“, naglasila je Osmani.

Olimpijska šampionka u džudou Majlinda Kelmendi rekla je da je ona svojevremeno kao juniorka bila bez podrške ijednog državnog organa, ali je uspela da postigne uspeh uz pomoć svog trenera Dritona Kuke.

„Doživela sam kako je trenirati bez uslova ili u lošim uslovima, bez podrške, jer svi znate da je do 2013. godine, kada sam postala prvakinja sveta za odrasle, skoro svako takmičenje i pripreme plaćao moj trener Driton Kuka“, rekla je Kelmendi. .

Kroz stručnu komisiju koju će voditi trener i selektor džudo rerezentacije Kosova Driton Kuka izvršiće se selekcija 20 sportista iz osam sportskih disciplina u cilju postizanja sportskih uspeha na Olimpijskim igrama „Los Angeles 2028”.

​​​​​​​Svakom od 20 domaćih sportista, od 14 do 22 godine, namenjeno je po 50 hiljada evra na period od četiri godine kao pomoć i kao ulaganje u mlade talente.

TRT Balkan / agencije