Redžepi je kazala da je u planu organizovanje brojnih konferencija i radionica sa eminentnim ličnostima iz Velike Britanije i celog sveta.      Foto: AA

Zamenica premijera Emilija Redžepi za pitanja manjina i ljudska prava, u prisustvu premijera Albina Kurtija, potpisala je u ime Vlade Kosova, Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom organizacijom za zajednice (International Communities Organization).

Kako je saopšteno iz Vlade, Memorandum će poslužiti kao osnova za investicije u cilju otvaranja novih radnih mesta sa fokusom na nevećinske zajednice, uspostavljanja infrastrukturnih projekata i jačanja preduzeća u cilju povećanja stabilnosti u opštinama.

“Naša vlada je posvećena vladavini zakona i zaštiti prava svih bez razlike. Dovođenje novih projekata uvek ima za cilj povećanje prosperiteta, razumevanja i suživota naših građana”, navode iz Vlade.

Nakon potpisivanja Memoranduma, zamenica premijera Redžepi izjavila je da je u planu da se u periodu od 2024. do 2030. godine, kroz Kosovski investicioni fond, investira 300 miliona funti u privredni razvoj opština u kojima žive nevećinski narodi.

“Ovim sporazumom otvaramo vrata brojnim inovacijama i mogućnostima koje će oblikovati našu zemlju u godinama koje dolaze. Ovaj projekat je fokusiran na unapređenje lokalne ekonomije, s posebnim naglaskom na mala i srednja preduzeća, stvaranju novih radnih mesta, otvaranju novih fabrika u svim regionima Kosova, od Leposavića do Dragaša”, kazala je Redžepi.

Takođe je istakla da će biti podržani projekti koji štite i neguju identitet zajednica, maternji jezik, obrazovanje, sport i očuvanje kulturnog nasleđa kao dokaz multietničke države Kosovo.

Redžepi je kazala da je, pored ostalog, u planu organizovanje brojnih konferencija i radionica sa eminentnim ličnostima iz Velike Britanije i celog sveta, te učešće mladih u raznim programima kako na lokalnom i regionalnom nivou.

Međunarodna organizacija za zajednice (ICO), sa sedištem u Londonu, je nezavisna, neutralna i međunarodna nevladina organizacija posvećena zaštiti ljudskih prava.

TRT Balkan / agencije