Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje pucnjavu i blokiranje puteva na severu Kosova.      Foto: AA

Vlada Kosova će odložiti početak primene mere reciprociteta na srpska dokumenta sa 1. avgusta na 1. septembar ukoliko se uklone sve prepreke na putevima i omogući sloboda kretanja na severu Kosova.

Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz ilegalnih struktura.

"Reč je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata danas popodne i večeri koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Premijer Albin Kurti zajedno sa predsednicom Vjosom Osmani i zamenicima premijera Besnikom Bislimijem i Donikom Gervalom ibavili su kontakte i sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima.

"Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezala da će odložiti sprovođenje dve odluke od 29. juna 2022. i to na 1. septembar 2022. godine, a od 1. augusta 2022. će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na severu Kosova", saopšteno je.

Zahvaljujemo međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Jeffreyu Hovenieru, na njihovoj angažovanju i doprinosu.

AA