Protest, koji je organizovan na poziv neformalne grupe građana ReSTART, počeo je mirnom šetnjom od Sebilja do zgrade parlamenta FBiH.     Foto: AA

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi izrazili protest protiv imenovanja nove Vlade tog entiteta, kao i zbog nametnute odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o kako je on kazao, deblokadi vlasti u tom FBiH.

Protest, koji je organizovan na poziv neformalne grupe građana ReSTART, počeo je mirnom šetnjom od Sebilja do zgrade parlamenta FBiH.

Na poziv Stranke demokratske akcije (SDA) desetinama učesnika povorke pridružile su se kasnije i stotine građana ispred zgrade federalnog parlamenta.

Federalni zastupnici iz reda SDA izašli su ispred zgrade i pozdravili okupljene. U kratkom obraćanju, potpredsjednik FBiH Refik Lendo je poručio da se na današnjoj sjednici parlamenta i protestu građana brani BiH.

Pozvao je sve da savjesne zastupnike da ne podrže izbor Vlade FBiH za koju on kao, potpredsjednik, nije dao saglasnost, a koju je tehnički moguće usvojiti jer je visoki predstavnik Schmidt dao tu mogućnost jučerašnjom privremenom odlukom.

Organizatori skupa Suad Đozić i Nihad Aličković ušli su u zgradu Parlamenta FBiH i predali zahtjev da delegacija federalnog parlamenta primi predstavnike demonstranata na razgovor.

Odlučili su da će protest nastaviti dok ne dobiju odgovor na taj zahtjev.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine počela je u petak u Sarajevu, a na dnevnom redu je samo jedna tačka – imenovanje nove vlade Federacije.

Ubrzo nakon početka sjednice i prije usvajanja dnevnog reda, članovi Kluba SDA zatražili su polusatnu pauzu.

Koalicija koju čine Socijaldemokratska stranka BiH, Narod i pravda, Naša stranka i HDZ dogovorile su u četvrtak novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH.

TRT Balkan / agencije