Ovo nije prvi put da je Vilan tokom svog četverogodišnjeg mandata kao izaelski ambasador izrazio ovakav stav.     Foto: Goran Zlatković

Izraelski ambasador u Srbiji Yahel Vilan rekao je da bi Izrael glasao za rezoluciju o Srebrenici u UN-u da smatra da se u Srebrenici dogodio genocid.

Vilan je ovo rekao u intervjuuu za novinsku agenciju Tanjug iz Srbije, a povodom završetka njegovog četvorogodišnjeg mandata, odgovarajući na pitanje zbog čega predstavnik Izraela nije glasao kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija raspravljala o Rezoluciji o Srebrenici.

"Nikada nismo prihvatili termin ‘genocid’ za ono što se dogodilo u Srebrenici. Želim da ponovim: tamo se definitivno desio veoma težak ratni zločin, ali s naše tačke gledišta, on ne predstavlja genocid", naglasio je Vilan, potvrdivši da je to i stav Izraela.

Ovo nije prvi put da je Vilan tokom svog četverogodišnjeg mandata kao izaelski ambasador izrazio ovakav stav.

Memorijalni centar Srebrenica oštro je osudio izjave izraelskog ambasadora u Srbiji Yahela Vilana.

U poruci direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagića objavljenoj na društvenoj mreži X napomenuo je da su genocid u Srebrenici nedvosmisleno utvrdili i priznali Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, te kako su ove presude su rezultat iscrpnih istraga i suđenja, naglašavajući veličinu i namjeru počinjenih zločina.

"Negiranje ovih nalaza ne samo da iskrivljuje istorijsku istinu, već i nanosi dodatni bol preživjelima i porodicama žrtava koje nastavljaju da traže pravdu i pomirenje", podvukao je Suljagić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GSUN) 23. maja je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

Većina zemalja članica UN-a ovim je odlučila da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine.

Protiv Rezolucije su bile delegacije Antigve, Bjelorusije, Kine, Komora, Kube, Sjeverne Koreje, DR Konga, Eritreje, Dominike, Esvatinija, Grenade, Mađarske, Malija, Naurua, Nikaragve, Rusije, Sao Toma i Principea, Srbije i Sirije.

TRT Balkan