Analiza, po osnovnom scenariju za razdoblje 2022. – 2025. ukazuje, među ostalim, kako je BiH zemlja sa srednjoročno održivim javnim dugom, a projicirani realni rast iznosi od 2,0 do 3,7 posto.      Foto: AA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu između Europske unije (EU), koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Riječ je sporazumu vrijednom 45.500.000 eura, koji će u cijelosti financirati Europska unija u skladu s odredbama ranije zaključenog Okvirnog sporazuma između Europske komisije i BiH o aranžmanima zа implementaciju financijske pomoći EU-a Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) za razdoblje 2021. – 2027, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Godišnjim akcijskim planom zа 2022. godinu EU pruža podršku korisnicima IPA-e III u BiH za implementaciju i unapređenje reformskih strategija u oblasti pravosuđa, javne uprave, javnih financija, europskih integracija, klimatskih promjena te zapošljavanja i socijalne zaštite.

Na ovaj način Europska unija konkretno iskazuje opredijeljenost za napredovanje BiH na europskom putu.

Razdoblje izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a operativnog provođenja je šest godina od njegova zaključivanja.

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je odluku o odobravanju projekta nabave objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine - Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci u ukupnoj vrijednosti 5,8 milijuna KM.

Ovaj projekt bit će uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje 2023. – 2024. godine, koji se financira iz proračuna institucija BiH, s tim da će u 2023. godini biti osigurano 3.480.000 KM, dok će preostalih 2.320.000 KM biti planirano u 2024.

Na ovaj način trajno će se riješiti pitanje smještaja zaposlenih u Regionalnom uredu SIPA-e u Banjoj Luci te će se dugoročno ostvariti proračunske uštede, s obzirom na to da mjesečna zakupnina prostora sada iznosi 15.977 KM bez PDV-a.

Rok za završetak ovog projekta je godinu nakon osiguranja financijskih sredstava za njegovu realizaciju.

Vijeće ministara donijelo je odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Izgradnja i opremanje objekta za smještaj zaposlenih Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine u zračnoj luci u Sarajevu”, procijenjene vrijednosti šest milijuna KM. Sredstva za realizaciju ovog projekta bit će osigurana iz proračuna institucija BiH, i to 3,8 milijuna KM u 2023. i 2,2 milijuna KM u 2024.

Višegodišnjim projektom planirana je izgradnja objekta ukupne korisne površine 700 četvornih metara te izgradnja nužne infrastrukture i opremanje objekta.

Raspodijeljen višak prihoda nad rashodima RAK-a

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je odluku o načinu korištenja sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine utvrđenih 31.12.2021. godine u iznosu 16.754.512,68 KM.

Prema odluci, sedam milijuna KM će se koristiti za nabavu i opremanje poslovnih prostora za potrebe regionalnih sektora RAK-a u Banjaluci (tri milijuna KM) i Mostaru (dva milijuna KM) te za adaptaciju poslovnih prostorija u Sarajevu u sjedištu RAK-a (dva milijuna), u ulicama Mehmeda Spahe i Sime Milutinovića.

Preostala sredstva, u iznosu od 9.754.512,68 KM, bit će doznačena s računa RAK-a na Jedinstveni račun trezora u institucijama Bosne i Hercegovine i koristit će se za podršku razvoja i unapređenja sektora komunikacija u BiH, u skladu s posebnim odlukama Vijeća ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, navodi se u saoćenju.

Ministarstvo civilnih poslova raspisat će javni natječaj za izbor šest članova Odbora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i provest će natječajnu proceduru sukladno zakonskim ovlastima.

Zaključeno je ovo nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato s Informacijom o isteku mandata šest članova Odbora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Odbor Agencije zа predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je stručno tijelo koje se uspostavlja u sklopu Agencije zа predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Odbor čini sedam članova, i to ро dva člana iz svakog konstitutivnog naroda i jedan član iz reda ostalih, koji se imenuju na tri godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o raspodjeli korištenja sredstava tekuće pričuve za razdoblje I. – III. 2023. godine. U Informaciji se navodi kako je u ovom razdoblju odobreno korištenje 1.995.000 KM iz tekuće pričuve, s tim da je realizirano 1.369.998,84 KM. Najveći dio izdvojenih sredstava tekuće pričuve, u iznosu od milijun KM, odnosi se na pomoć Republici Turskoj za saniranje posljedica potresa.

Ministarstvo financija i trezora će Informaciju za razdoblje I. – III. 2023. dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, usvojilo je dokument Analiza održivosti javnog duga BiH za razdoblje 2022. - 2025. godine, koja je pripremljena sukladno metodologiji MMF-a.

Analiza, po osnovnom scenariju za razdoblje 2022. – 2025. ukazuje, među ostalim, kako je BiH zemlja sa srednjoročno održivim javnim dugom, a projicirani realni rast iznosi od 2,0 do 3,7 posto.

Analiza održivosti javnog duga BiH pomaže u efikasnom upravljanju javnim financijama i makroekonomskoj stabilnosti prikazom efekata i posljedica javne zaduženosti.

Imenovanja direktora

Vijeće ministara BiH donijelo je rješenje o razrješenju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsada Vilića zbog stjecanja uvjeta za mirovinu. Rješenje o razrješenju stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od dana objave u Službenom glasniku BiH.

Na poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela a Bosne i Hercegovine imenovan je Enes Karić kao najbolje rangirani kandidat nakon završene procedure javnog natječaja, koji je proveo Neovisni odbor kao neovisno tijelo policijske strukture BiH. Rješenje o imenovanju stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se dan nakon objave u Službenom glasniku BiH.

Na poziciju zamjenika direktora Granične policije Bosne i Hercegovine imenovan je Ensad Korman, kao najbolje rangirani kandidat s rang-liste koju je predložio Neovisni odbor, kao neovisno tijelo policijske strukture Bosne i Hercegovine. Rješenje stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se dan nakon objave u Službenom glasniku BiH. Prethodno je dužnosti zamjenika direktora Granične policije razriješen Fahrudin Halač, s tim da rješenje o razrješenju stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će od dana objave u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Mišljenje s natječajnom dokumentacijom Agencije za državnu službu BiH i za direktora Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine imenovalo Aleksandra Todorovića, kao najbolje rangiranog kandidata nakon provedene procedure javnog natječaja. Rješenje stupa na snagu danom donošenja, a primjenivat će se dan nakon objave u Službenom glasniku BiH.

Dužnosti direktora razriješen je dosadašnji direktor Aleksandar Cincar zbog isteka mandata, s tim da ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se danom objave u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH upoznato je s pojedinačnim obavijestima o isteku mandata dva v. d. direktora, i to Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine i Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kao i v. d. zamjenika direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da su tijeku natječajne procedure, Vijeće ministara BiH imenovalo je Milicu Ristović Krstić za v. d. direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH te Natašu Grubišu za v. d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koje će nastaviti svoj rad u kontinuitetu do završetka natječajne procedure, a najduže u razdoblju od tri mjeseca.

Istovremeno je za v. d. zamjenika direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine imenovan Petar Biličar, počevši od 2. 6. 2023. godine do završetka natječajne procedure, a najduže na mandatno razdoblje od tri mjeseca.

TRT Balkan / agencije